U ime obitelji najavila tužbu zbog ukidanja mjere “roditelj odgojitelj”

Vrijeme:1 min, 45 sec

 

Udruga U ime obitelji najavila tužbu pored Europskim sudom za ljudska prava

Udruga U ime obitelji najavila je u petak dodatne pravne akcije pred Europskim sudom za ljudska prava jer smatraju da je odluka Ustavnog suda kojom se legitimira ukidanje demografske mjere “roditelj odgojitelj” u Gradu Zagrebu, protuzakonita, piše Hina.

“Mjera roditelj odgojitelj se prema demografima pokazala učinkovitom mjerom i samo je u pet godina svog postojanja U imbidovela do toga da se u Zagrebu rodilo 500 više treće i daljnje djece što je jedna od najučinkovitijih demografskih mjera ikad provedenih”, rekla je na konferenciji za novinare ispred Ustavnog suda predsjednica udruge Željka Markić.

Mjera obuhvaća oko 5800 obitelji koji se zajedno brinu o 20 000 djece. Što god netko mislio o mjeri roditelj odgojitelj, ovom odlukom se lokalnoj upravi dopustilo da proizvoljno i samovoljno mijenja nešto što ona po zakonu nema pravo mijenjati”, ocijenila je Markić.

Ustavni sud je prije dva tjedna ustvrdio kako je odluka gradske skupštine o ukidanju demografske mjere roditelja odgojitelja legitimna.

Odvjetnik Karlo Novosel rekao je da je odluka prvotno dostavljena dijelu medija što ocjenjuje protuzakonitim s obzirom na to da ju je udruga tek sad dobila te očekuje očitovanja daljnjih državnih institucija.

“Pitanje roditelja odgojitelja ovom odlukom nije riješeno jer je riječ o flagrantnom kršenju prava roditelja. Postoje pravne osnove i pravni tim roditelja odgojitelja već poduzima daljnje pravne radnje”, rekao je Novosel naglasivši kako je odluka uzrokovala dodatan revolt kod roditelja odgojitelja.

“Pred Visokim Upravnim sudom imali smo određene diskrepancije i nesuglasnosti s postupanjem među kojima je to da sama forma odluke suda nije onakva kakva je propisana zakonom i ustavom”, istaknuo je Novosel.

Uz to, naglasio je Novosel, sud je tijekom postupka komunicirao s Gradom i izvodio dokaze u postupku što je jako neuobičajeno. Ono što je zapravo protuustavno i protuzakonito jest da o toj komunikaciji i dokazima nije obavješten podnositelji sudske tužbe.

Markić i Novosel proučili su da završetak priče nije blizu te da roditelji odgojitelji nisu otišli u povijest. Najavili su daljnje pravne akcije te da će uskoro podnijeti tužbu pred Europskim sudom za ljudska prava.

 

hkv.hr / Hrvatsko nebo

Odgovori