FUP NENADLEŽAN, ALI ISTRAŽUJE/Kabiri može kritizirati Karić jer je u isti koš stavila Hamas i Izrael

Vrijeme:3 min, 20 sec

 

Nedavno je američki State Department osudio kao “odvratno” očito prisiljavanje Irana nad svojom židovskom manjinom da organizira neviđeni niz protuizraelskih skupova u pet iranskih gradova.

No, da se radi o pritisku tek je djelomično istina jer se dio vodstva ove zajednice čak javno zauzima za ukidanje Države Izrael, očito računajući kako će im to donijeti beneficije u Iranu, koji pak Izrael smatra neprijateljem broj jedan te podržava nekoliko terorističkih organizacija u cilju uništenja židovske države.

Na sličan je način dio Židovske zajednice u BiH stao uz sarajevsku gradonačelnicu Benjaminu Karić nakon njezina verbalnoga “obračuna” s izraelskim biznismenom Amirom Grossom Kabirijem, koji je na čelu kompanije M. T. Abraham koja u najmu drži pogone Aluminija iz Mostara, piše Večernji list BiH.

FUP nenadležan, ali istražuje

Sve je kulminiralo prijavom Federalnoj upravi policije (FUP) zbog navodnih prijetnji koje je dobivala od Kabirija. U njezinu pristiglu poštu na mreži X Kabiri je, po njezinim tvrdnjama, slao poruke, fotografije i videozapise s brutalnim sadržajem ubijene i otete židovske djece u terorističkom napadu Hamasa na Izrael 7. listopada. Ona je takvo što doživjela kao prijetnju za osobnu i sigurnost njezine obitelji. Tvrdi kako joj je Kabiri poručio da će joj “povijest suditi vrlo brzo” te da se njezini stavovi “neće oprostiti”. – Nakon sve učestalijih Kabirijevih poruka osjećala sam se ugroženo, uplašeno, najviše za moje trogodišnje dijete, te sam podnijela prijavu – napisala je Karić.

U Federalnoj upravi policije naveli su kako vode istragu u tome slučaju, iako nemaju mjesnu ni stvarnu nadležnost oko prijave.

– Informiramo vas da je Federalna uprava policije zaprimila navedenu prijavu, koju je u skladu s odredbama Zakona o kaznenom postupku proslijedila nadležnom Županijskom tužiteljstvu Sarajevske županije. Također vas informiramo da je Federalna uprava policije započela s prikupljanjem dokaza – priopćili su iz FUP-a.

Pravi je, međutim, problem da se oko slobode izražavanja vodi istraga, a kao grijeh izraelskom biznismenu navodi se kako je on “gost” u BiH te da mora znati gdje mu je mjesto. Inače, dulje vrijeme traje sukob na društvenim mrežama između izraelskog gospodarstvenika, koji ima u najmu pogon mostarskog Aluminija, a koji zamjera gradonačelnici Sarajeva što nije održana proslava nacionalnoga dana Države Izrael u Sarajevu te da tamošnja Vijećnica nije osvijetljena zastavom ove države. Ali jest prije u obliku turske ili palestinske. Nedavno je otkazano i održavanje koncerta u Sarajevu u povodu Kristalne noći, što se smatra početkom holokausta nacističke Njemačke nad Židovima, zbog procjene da je taj skup rizično održati.

Od početka terorističkog napada Hamasa i vojne operacije koju provodi Izrael u Pojasu Gaze Kabiri je stalno pozivao gradonačelnicu Sarajeva da se ogradi od terorističkog napada Hamasa. No to, kao ni javnost, nije dočekao. Kap koja je bila okidač za vrlo otvorene i nimalo diplomatske Kabirijeve istupe bio je govor u kojem je Karić, očito nastojeći ugoditi bošnjačkom nacionalističkom populizmu, koji se mjeri i po potpori Palestini, a u određenoj mjeri i Hamasu, gotovo poistovjetila napade te terorističke organizacije i vojni odgovor Izraela.

Policija za ušutkavanje

– U ovom slučaju, za mene bi bilo licemjerno osuditi samo jedan napad. Za mene je licemjerno osuditi samo napad Hamasa na Izrael, a pritom ne osuditi sve što se događalo prije toga. Osuđujem svaki napad, svaki teroristički čin, svako ubojstvo nedužnih. Tako da podjednako osuđujem sve ono što se događa u Palestini. Ubijanje nedužne djece, žena i civila – rekla je Karić.

Kabiri ju je prozvao na potporu Hamasu i antisemitizam. Pokušaj gradonačelnice da zaustavi njegovo djelovanje nazvao je tipičnim primjerom diktature.

– Korištenje državnih institucija za ušutkavanje legitimne kritike javnih službenika bit je diktature, a BiH je demokracija – poručio je.

Uslijedila je potpora dijela židovske zajednice, ali i većine bošnjačkih političara. Čak i udruga generala. Upućeni tvrde kako Kabirijev aktivizam nema nikakva obilježja kaznenoga djela, nego se prije radi o pokušaju da se korištenjem političkoga autoriteta, ali i pozivima policijskim i pravosudnim institucijama on ušutka. Istodobno nije poznato da se bilo što poduzelo oko rastućeg antisemitizma, prijetnji, čak i smrću, upućenih izraelskome poslovnome čovjeku, koje je prijavio institucijama. Ali i brojnima koji ga podupiru.

 

hms.ba / Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)