STANOVNIŠTVO JE U TEŠKOJ SITUACIJI/Gorivo pojeftinjuje, ali ne i hrana; evo zašto tržište sporo reagira

Vrijeme:2 min, 48 sec

 

Predvidjeti nešto u današnjem vremenu postalo je praktički nemoguće. Svijet se nalazi u krizi kojoj se ne nazire kraj, a glasovi razuma uglavnom su gurnuti postrani.

Posljednjih godina situacija s naftom se destabilizirala zbog pandemije, ratova i svega ostalog što se događa na planetu, a iz dana u dan vidimo nepredviđene situacije.

Tako su vodeći proizvođači nafte odgodili sastanak o proizvodnoj politici, pa je cijena barela skliznula na 79 dolara. Strahovi da će zbog slabe potražnje biti smanjena opskrba sve su veći, prenosi Vecernji.ba.

Smanjena opskrba

Bloomberg News priopćio je da bi sastanak OPEC+ mogao biti odgođen nakon što je Saudijska Arabija izrazila nezadovoljstvo proizvodnjom u drugim članicama. OPEC+ će vjerojatno produljiti dogovor o smanjenoj opskrbi.

Prije odgode analitičari su prognozirali da će organizacija vjerojatno produljiti dogovor o smanjenoj opskrbi na iduću godinu ili objaviti da će na tržište izbacivati još manje barela. Kako se svjetska situacija reflektira na bh. tržište? Litra dizela kreće se od 2,56 do 2,72 KM, a benzin je u prosjeku od 5 do 10 feninga jeftiniji.

Iz Grupacije za promet naftom i naftnim prerađevinama u RS-u očekuju da će se nove cijene zadržati na ovoj razini i idućih dana, a svi stručnjaci se slažu da BiH apsolutno nema nikakav utjecaj na cijene jer sve ovisi o geopolitičkim događajima. No, ono što građane najviše brine ipak je cijena hrane, koja raste, i koju očito ne zanima pad cijena nafte, dok drukčije reagira na rast cijena nafte.

U BiH, jasno, ima puno ekstraprofita, a razlog leži i u činjenici da nema dovoljno konkurencije pa uvijek nekolicina drži monopol i ostvaruje takav profit. – Gdje ima konkurencije, tu će tržište najbrže reagirati i doći će do pada cijena. Nažalost, zbog iznimnih regulativa i malog broja sudionika na određenim tržištima, u BiH sporije pada cijena – kazao je svojedobno ekonomski analitičar Admir Čavalić.

U BiH sve nekako prolazi ispod radara. I redovito se prebacuje loptica, građane se zabavi pričom kako je netko drugi kriv, a u konačnici nitko nije kriv. Jedno vrijeme, prije desetak godina, nakon ondašnje krize, kad se svijet polako smirivao, a u biti pripremao za nove krize, događalo se više turbulentnih rasprava i pokušaja da se cijene snize, pa su tako u Asocijaciji samostalnih trgovinskih radnji objasnili kako ni trgovcima nisu drage visoke cijene jer je promet manji.

– Godinama unatrag svjedoci smo da, čim gorivo poskupi, poskupe i ostale robe. Međutim, u obrnutoj situaciji pojeftinjenja izostaju. A da bi pojeftinili proizvodi u trgovinama, najprije cijene trebaju spustiti oni koji su ih prvi digli, a to su proizvođači, veleprodaje pa maloprodaja – spominjali su tada.

Nema čarobnog štapića

A i danas trgovci komuniciraju s velikim proizvođačima, kako iz BiH tako iz inozemstva, jer stanovništvo jedne od najsiromašnijih država ne može pratiti ovaj trend poskupljenja. Jedan od aktera tih događanja tvrdi da ponekad sve to čak i da rezultate.

– Računajte da gotovo svaka veća tvrtka koja ima proizvodnju ima i svoje predstavništvo, ako ne u BiH, onda u zemljama okružja, pa onda i u upravama tih tvrtki u inozemstvu ima onih iz BiH, tako da povremeno i ima rezultata. Međutim, trenutačna situacija ni velikim proizvođačima nije jasna, svatko se žali na nekoga, tako da nema nekog čarobnog štapića – kazao nam je sugovornik.

Uglavnom, gorivo pojeftinjuje, ali očekivati da će sve ostalo pratiti ta kretanja očito je u ovoj zemlji iluzorno.

 

hms.ba / Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)