KOVAČEVIĆ/Helez iznio notorne i gnusne laži

Vrijeme:2 min, 22 sec

 

Ministar obrane BiH Zukan Helez iznio je notorne i gnusne laži čiji je cilj ocrniti Republiku Srpsku u očima međunarodne javnosti i pokušaju izazvati međunarodnu intervenciju protiv Srpske, rekao je danas izaslanik u Domu naroda i zamjenik predsjedavajućeg Zajedničkog povjerenstva za obranu i sigurnost BiH Parlamentarne skupštine BiH Radovan Kovačević.

Kovačević kaže da je Helez sinoć, izjavom da se na području Republike Srpske, zajedno s Rusima, održavaju vojni kampovi za obuku i da su to paravojne formacije, rekao gluposti, laži i halucinacije.

On je, kako prenosi RTRS, podsjetio da je Helez prije nešto više od mjesec i pol dana iznio laži tvrdeći da ima obavještajne podatke da se predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik neće odazvati na poziv Suda BiH i da će pobjeći u Rusiji, što je demantirala i OSA BiH.

– Obavještajno-sigurnosna agencija je rekla da ne postoje nikakvi obavještajni podaci koji ukazuju na to. Poslije toga je Helez rekao da on ima svoje obavještajne podatke. Podsjećam da je svaki dužnosnik dužan da o obavještajnim podatcima koje ima, obavijesti OSA-u BiH, podsjetio je Kovačević na konferenciji za novinare u Sarajevu.

Kovačević je rekao da Helez kada god ima krizu, izmisli obavještajne podatke za koje se uvijek utvrdi da su izmišljotina i laž.

Kovačević kaže da Helezove tvrdnje o nepostojanju terorističkih prijetnji i paradžemata u BiH demantiraju činjenice o više napada koji su se dogodili u BiH.

– Nitko nikada iz Republike Srpske nije došao s Rusima ili bilo kim na teritoriju FBiH i ubio nekog, nego se u BiH od potpisivanja Dejtona dogodilo više od deset terorističkih napada. Tako je jedan pomahnitali čovjek, uzvikujući “Alahu ekber” ušao u policijsku stanicu u Zvorniku i umrtio jednog i ranio dvojicu pripadnika polcije Republike Srpske. To bi trebalo da zna netko tko se predstavlja kao ministar obrane. Isto tako je jedan pomahnitali ludak, uzvikujući “Alahu ekber” u Rajlovcu ubio dva pripadnika Oružanih snaga BiH, jednog iz Republike Srpske, drugog iz FBiH – rekao je on.

Kovačević je naglasio da su sve aktivnosti Republike Srpske potpuno legalne i zakonite i da MUP Srpske provode aktivnosti kao i sve druge agencije u regiji.

– Posebno zabrinjava kada Helez, koristeći neko zamišljeno “mi”, tvrdi da mogu nekoga ili nešto eliminirati u Republici Srpskoj. Helez u Republici Srpskoj ne može eliminirati nikog i ništa, osim vlastito pravo da ikada kroči na teritoriju Srpske – poručio je Kovačević.

On je podsjetio da Helez nije vrhovni zapovjednik Oružanih snaga BiH, već Predsjedništvo BiH koje sve odluke iz oblasti obrane donosi isključivo konsenzusom, uz obveznu suglasnost srpskog člana.

– Kada bi Helez pokušao donijeti nekakvu nelegalnu naredbu o nekoj aktivnosti ili napadu u Republici Srpskoj, bio bi odbijen od minimalno dvije trećine časnika i pripadnika Oružanih snaga, a potpunio sam uvjeren i da i među ovom jednom trećinom preovladavaju racionalni i normalni ljudi, za razliku od Heleza, zaključio je Kovačević.

 

hms.ba / Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)