PREDSJEDNIK RS DODIK/Republika Srpska danas slavi dan njenog međunarodnog priznanja, a ne Daytonski sporazum

Vrijeme:1 min, 52 sec

 

Predsjednik Republike Srpske i lider Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorad Dodik, izjavio je danas na press-konferenciji u Banja Luci da 21. studeni, osim što je datum krsne slave Aranđelovdana, veže se i za potpisivanje Daytonskog sporazuma „koji mi obilježavamo isključivo u jednoj stvari – međunarodnom priznanju Republike Srpske“.

Država u kolonijalnom statusu

Ponovio je svoju tvrdnju da Bosna i Hercegovina već 28 godina “pokazuje nesposobnost funkcioniranja za razliku od Republike Srpske koja dokazuje sposobnost funkcioniranja u gotovo nemogućim okolnostima stalnih pritisaka i napada“.

Rusija kao jedna od zemalja svjedoka parafiranja i potpisa Daytonskog sporazuma danas je, kaže Dodik, jasno potvrdila da se radi o nesnošljivim i antidejtonskim pritiscima od „onoga što danas zovemo kolektivni Zapad, predvođenog Amerikom i Velikom Britanijom“.

Bosna i Hercegovina je, po Dodikovim riječima, država u kolonijalnom statusu, a “kolonijalni upravnici što stoluju u Sarajevu mahinacijama pokušavaju nemoguće – dovesti Republiku Srpsku u poziciju ‘prazne ljušture’, što se najbolje vidi u procesu o javnoj imovini.”

– Što se nas tiče, javna imovina pripada po Daytonskom sporazumu entitetima – kazao je između ostalog na press-konferenciji Milorad Dodik.

Iznio je niz optužbi i uvreda na račun američkog veleposlanstva. Kolonijalna uprava, rekao je također, predvođena američkim veleposlanikom, služi lažima pa je RS odlučila da se njeni dužnosnici neće sastajati s osobljem američkog veleposlanstva, koje, kako Dodik tvrdi, podriva ustavni poredak i ruši ustavnu Bosnu i Hercegovinu.

Napad na ustavni i demokratski potencijal BiH, kaže Dodik, traje i u vidu hibridnog rata protiv Republike Srpske na financijskom i drugom planu, ali RS je danas stabilna zajednica i „jedina koja može nastaviti sama dalje“.

Instituciju OHR-a Dodik naziva institucijom „privatnog, nelegitimnog visokog predstavnika“, a Vijeće za implementaciju mira neformalnom grupom država.

“Prije će bankrotirati Njemačka nego RS”

– RS danas slavi dan njenog međunarodnog priznanja a ne Dejtonski sporazum – zaključio je.

Ustvrdio je da RS ne planira secesiju, ali i da će se Bosna i Hercegovina mirno raspasti jednog dana.

Dodik ističe da je RS stalno na udaru sotanizacije i „hibridnog rata“ i da je njena borba zapravo borba protiv kolonijalne uprave ovdje.

– Uvjeren sam da će RS izaći iz ove borbe dodatno osnažena – zaključio je Dodik tvrdeći i da će “prije bankrotirati Njemačka nego što će se to dogoditi Republikoj Srpskoj”.

 

hms.ba / Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)