Hrvatska protiv ukidanja jednoglasnosti, predsjednik Europskog vijeća poručio da ono čuva jedinstvo EU-a

Vrijeme:1 min, 42 sec

 

Hrvatska se protivi ukidanju jednoglasnosti u donošenju strateški važnih europskih odluka, rekao je u četvrtak premijer Andrej Plenković, dok je njegov gost, predsjednik Europskog vijeća Charles Michel, kazao kako to načelo čuva jedinstvo EU-a, javlja Hina.

Europsko vijeće odlučuje jednoglasno, a Vijeće Europske unije tim se načelom koristi pri donošenju odluka o nizu “osjetljivih” pitanja poput vanjske i sigurnosne politike, financija, dijela odredbi u pravosuđu i unutarnjim poslovima, članstva u EU-u i drugih.

Unutar Europske unije traju rasprave treba li se jednoglasnost zamijeniti kvalificiranom većinom kako bi se odlučivanje saveza ubrzalo, no tome se protivi niz država.

Plenković je u četvrtak, na konferenciji za medije s Michelom, rekao da Hrvatska “nije za to”. “Smatramo da smo u boljoj poziciji, u nekakvim potencijalnim situacijama, zaštiti nacionalne interese ukoliko pravilo jednoglasnosti postoji”, rekao je.

Michel je kazao kako je riječ o “jako važnom alatu koji osigurava da ostanemo ujedinjeni” te da je to funkcioniralo u donošenju odluka tijekom kriza poput pandemije koronavirusa ili rata u Ukrajini.

Predsjednik Europskog vijeća istaknuo je da je “jako oprezan po tom pitanju”, ali da EU mora pronaći “pravu ravnotežu između jedinstva i brzog odlučivanja”. Natuknuo je da bi reforma odlučivanja mogla ići ne u smjeru kvalificirane većine, nego protiv zloupotrebe veta.

Michel je u Zagreb stigao na jednu od četiri neformalne večere, uz Pariz, Berlin i Kopenhagen, na kojima će se “otvoreno i diskretno” razgovarati o europskim temama, s naglaskom na reviziju proračuna i novi strateški program EU-a. U Zagreb stižu i talijanska premijerka Giorgia Meloni, malteški premijer Robert Abela i poljski premijer Mateusz Morawiecki.

Michel je u Banskim dvorima rekao kako je EU trenutno suočen s tri šoka – klimatskim i tehnološkim promjenama te ugrozama za multilateralni poredak temeljen na pravilima. Naglasio je potrebu jačanja europskog suvereniteta, kroz osnaživanje ekonomskih temelja EU-a te njene sigurnosne arhitekture.

Charles Michel kazao je da se susret u četvrtak održava u vrijeme dok je proširenje „visoko na agendi” EU-a, kazavši da je ono ulaganje u mir i blagostanje kontinenta.

geopolitika.news/Hrvatsko nebo

Facebook komentari

komentara

Odgovori