Čović/Da nije bilo Herceg Bosne ne bi bilo ni Bosne i Hercegovine

Vrijeme:1 min, 53 sec

 

Obilježavanje 32. obljetnice utemeljenja Hrvatske zajednice Herceg Bosne započelo je u petak u Mostaru polaganjem vijenaca kod spomenika ispred Hrvatskog doma hercega Stjepana Kosače.

Predsjednik HDZ-a BiH i HNS-a BiH Dragan Čović istaknuo je tom prigodom kako je jedan od ciljeva obilježavanja važnih povijesnih datuma prisjetiti se i odati poštovanje svima onima koji su u razdoblju od 1991. do 1995. godine položili svoje živote.

– Ja svake godine ponavljam da tamo gdje nije bilo izvršne i zakonodavne vlasti vezane za Hrvatsku zajednicu Herceg Bosne, hrvatski narod nije opstao. Da nije bilo Hrvatske zajednice Herceg Bosne danas ne bi bilo ni Bosne i Hercegovine kao međunarodno priznate države – poručio je Čović.

Dodao je kako je također važno prihvatiti i sve ono što je bilo loše, a što se vezuje za Hrvatsku zajednicu Herceg Bosne.

Govoreći o povijesnim okolnostima 90-ih godina prošloga stoljeća, Čović je kazao kako je ukidanje Hrvatske zajednice Herceg Bosne bilo posljedica međunarodnih sporazuma kojima je okončan rat u Bosni i Hercegovini.
– Mi smo rat zaustavili, a cijena tog dogovora bilo je transformiranje svih institucija koje su tada imale elemente državotvornosti u BiH, i kod srpskog, i kod bošnjačkog, i kod hrvatskog naroda. Svi elementi zakonodavstva Herceg Bosne su ugrađeni u tu Bosnu i Hercegovinu, a mi se i dalje transformiramo, tražimo nova rješenja i tragamo za elementima konstitutivnosti i legitimnog predstavljanja koji su ugrađeni u dejtonski ustav, jer evidentno da mnogi nisu zadovoljili svoje ratne potrebe i planove iz tog vremena – poručio je Čović.

Predsjednica Federacije BiH Lidija Bradara kazala je kako su Hrvati bili i ostali jamac opstanka Bosne i Hercegovine bez obzira što neki to osporavaju i iskrivljavaju povijesne činjenice.

– Hrvatska zajednica Herceg Bosne utemeljena je u vrijeme kada rat u Bosni i Hercegovini još nije bio počeo. Ona je bila jamac opstanka hrvatskog naroda u BiH što je i naša bliža povijest pokazala, jer tamo gdje je bila utemeljena i osnovana Hrvatska zajednica Herceg Bosna hrvatski narod je ostao na svojim ognjištima, nije bilo njegovog progona i možemo reći da hrvatski narod na tim područjima i danas živi dobro – kazala je Bradara.

Nakon polaganja vijenaca u nastavku programa predstavljena je knjiga mr. sc. Stjepana Marčetića „Početak rata i zločini nad Hrvatima općine Brčko 1992. godine”.

 

večernji.ba / Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)