KONTRA PISMO/ZASTUPNICI BOŠNJAČKIH STRANAKA PISALI DUŽNOSNICIMA SAD I EU: “Mir ne ugrožava vjerski radikalizam, već Dodikov secesionizam

Vrijeme:7 min, 16 sec

 

Skupina zastupnika i izaslanika bošnjačkih stranaka oba doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine uputila je danas pismo najvišim dužnosnicima Europske unije i Sjedinjenih Američkih Država u kojim ih, kako navode, žele upoznati s aktualnom političko-sigurnosnom situacijom u BiH i izazovima s kojima se suočavaju u cilju očuvanja mira, stabilnosti i euroatlantske budućnosti BiH.

Pismo je svojevrsna reakcija na dopis kojeg su prije nekoliko dana zastupnicima i senatorima Kongresa SAD i Europskog parlamenta uputili zastupnici Zastupničkog doma Parlamenta BiH iz Republike Srpske u kojem navode kako je BiH “leglo terorizma”, te kako “bošnjačke stranke žele ostvariti dominaciju nad Srbima i Hrvatima u BiH”, podsjeća Hrvatski Medijski Servis.

Potpisnici današnjeg pisma su: zamjenik predsjedavajućeg Zastupničkog doma PSBiH Denis Zvizdić, predsjedavajući Doma naroda PSBiH Kemal Ademović, predsjedavajući Kluba SDP BiH Saša Magazinović, predsjedavajući Kluba NIP-a Nihad Omerović, predsjedavajuća Kluba Naša stranka – BHI KF Sabina Ćudić i zastupnici Rejhana Dervišević, Ermina Salkičević – Dizdarević, Mia Karamehić – Abazović, Aida Baručija, Jasmin Imamović, Albin Muslić i Predrag Kojović.

Pismo je upućeno na više stotina adresa u Evropskoj uniji i Sjedinjenim Američkim Državama i to: predsjednici Europskog parlamenta Roberti Metsoli, predsjednici Europske komisije Ursuli Von der Leyen, visokom povjereniku EU za vanjsku politiku i sigurnost Josepu Borrellu, predsjedniku Europskog vijeća Charlesu Michelu, predsjedavajućim Zastupničkog doma i Senata u Kongresu SAD, Mikeu Johnsonu i Patty Murray, te ostalim relevantnim predstavnicima institucija EU, Vijeća Europe i SAD.

Pismo je upućeno i svim europarlamentarcima, kongresmenima i senatorima, te ministrima vanjskih poslova država članica EU, priopćeno je iz Ureda zamjenika predsjedavajućeg Zastupničkog doma PSBiH Denisa Zvizdića, a prenosi Sektor za odnose s javnošću PSBiH.

U pismu se podsjeća da je Bosna i Hercegovina samostalna, suverena, cjelovita i međunarodno priznata država koja ima kontinuitet postojanja, što je prepoznato i u Ustavu BiH. Multietničnost je istinski kod BiH, jer u njoj već duže od 500 godina žive pripadnici monoteističkih religija (muslimani, katolici, pravoslavci i židovi) koji suštinski svjedoče kako ljudi različitih svjetonazora mogu živjeti u ambijentu tolerancije i suživota. Zbog toga su se probosanske političke snage oduvijek zalagale za multietničku, multikonfesionalnu i cjelovitu BiH u kojoj će biti dovoljno prostora za sve ljude kojima je ona domovina, bez obzira na njihovo ime, vjeru, naciju, porijeklo ili bilo koju drugu karakteristiku.

Dodaje se da je BiH od 1992. do 1995. godine prošla kroz najteže razdoblje u svojoj povijesti.

– Na dijelu njenog teritorija koji se danas zove entitet Republika Srpska počinjen je najveći zločin u Europi nakon Drugog svjetskog rata – genocid nad Bošnjacima u Srebrenici – podsjećaju potpisnici pisma.

Također navode da je u prosincu 1995. godine potpisan Dejtonski mirovni sporazum, koji nije bio savršeno rješenje, ali je donio mir i stabilizaciju. Od tada je BiH, iako u vrlo teškim političkim, društvenim i ekonomskim uvjetima, ostvarila napredak na skoro svim poljima, a posebno u ekonomskom oporavku i realizaciji ključnih vanjskopolitičkih ciljeva EU i NATO integracija.

– Nažalost, BiH se posebno u nekoliko zadnjih godina, suočava s antiustavnim, secesionističkim i retrogradnim politikama koje podstiču i promoviraju pojedini dužnosnici političke stranke SNSD predvođeni Miloradom Dodikom. U kontinuitetu se osporava ono što je glavna odrednica Dejtonskog mirovnog sporazuma i temelj za mir, stabilnost i prosperitet, a to je teritorijalni integritet, suverenitet, politička neovisnost i međunarodnopravni subjektivitet BiH. U službenim dokumentima s Kongresa iz 2015. godine SNSD – Milorad Dodik je kao svoj strateški cilj naveo secesiju entiteta Republika Srpska od Bosne i Hercegovine, odnosno dovršetak ratnih ciljeva političkim sredstvima. U tu svrhu intenziviraju se antidejtonske aktivnosti, kreiraju se stalne krize i blokade u funkcioniranju države i njenih institucija, i drsko i agresivno se vrijeđaju i provociraju prodržavne političke snage i predstavnici međunarodne zajednice u BiH – navodi se u pismu.

Dodaje se da “dužnosnici SNSD-a na entitetskoj i državnoj razini konstantno i ciljano atakuju na dvije institucije koje su dejtonska i ustavna kategorija s ciljem slabljenja njihovog legitimiteta i autoriteta svjesni da su to ključne ustavnopravne i institucionalne prepreke njihovim secesionističkim, antiustavnim i antidržavnim politikama”.

Riječ je, prije svega, o Uredu visokog predstavnika (OHR) koji je predviđen Aneksom 10 Dejtonskog sporazuma i koji je vrhovni tumač civilnog aspekta implementacije Dejtonskog mirovnog sporazuma i koji ima Bonske ovlasti kao instrument zaštite Ustava, teritorijalnog integriteta i suvereniteta Bosne i Hercegovine.

– Druga državna institucija koja je predmet antiustavnog ataka je Ustavni sud BiH koji je vrhovni ustavnopravni autoritet u državi BiH. Istovremeno, vode se aktivnosti i na rušenju Suda BiH koji uspješno funkcionira skoro 20 godina i to isključivo zbog činjenice da se trenutno protiv Milorada Dodika pred ovim sudom vodi krivični postupak zbog nepoštivanja zakona Bosne i Hercegovine, odnosno odluka visokog predstavnika i Ustavnog suda BiH – navodi u pismo zastupnici i izaslanici bošnjačkih stranaka

Napominju kako “paralelno s navedenim antiustavnim aktivnostima vladajuća koalicija u bh. entitetu RS predvođena SNSD-om kroz usvajanje antiustavnih odluka i akata pokušava oteti državnu imovinu Bosne i Hercegovine, iako je dobro poznato i pravno i činjenično potpuno utemeljeno da državna imovina pripada državi BiH i da je BiH jedini titular državne imovine, a što je u više presuda utvrdio Ustavni sud BiH”.

U pismu se navodi kako posebno zabrinjavaju najave o rušenju državnih institucija kao što su Oružane snage BiH, Obavještajna služba BiH, SIPA, Uprava za neizravno oporezivanje itd., a što predstavlja izravni atak na ustavni poredak Bosne i Hercegovine.

Dodaje se da su ovakve antiustavne i antidejtonske aktivnosti prepoznate od američke i britanske administracije kao velika opasnost za mir, stabilnost, vladavinu prava i napredak BiH, te je skoro kompletno rukovodstvo Republike Srpske, odnosno SNSD-a na “crnoj listi“ i pod sankcijama SAD i Ujedinjenog Kraljevstva.

– Osim navedenog, posebnu pažnju želimo skrenuti na činjenicu da je vladajuća stranka u bh. entitetu RS, koja je ujedno i dio vladajuće koalicije na razini BiH, izrazito proruski orijentirana. Njen predsjednik, Milorad Dodik je jedini političar koji je početkom godine, u jeku agresije Ruske Federacije na Ukrajinu, odlikovao predsjednika Ruske Federacije Vladimira Putina. Milorad Dodik je i jedini političar u Europi koji je od početka agresije na Ukrajinu dva puta osobno posjetio Vladimira Putina u Moskvi i dao mu punu podršku za sve aktivnosti koje provodi. Sve navedeno potvrđuje činjenicu da istaknuti dužnosnici SNSD-a predstavljaju pruženu ruku režima Kremlja na zapadnom Balkanu i proxy ruskih interesa u BiH – navode potpisnici pisma.

Napominju da je, po uzoru na taj režim, Narodna skupština RS usvojila zakon kojim se kriminalizira kleveta, što predstavlja izravni atak na slobodu izražavanja i slobodu medija i vraća nas u razdoblje cenzure i totalitarnog i autokratskog jednoumlja.

– Također, Narodna skupština RS planira usvojiti i zakon kojim se organizacije civilnog društva i međunarodne organizacije koje se financiraju međunarodnim grantovima proglašavaju agentima stranog utjecaja. To su zakoni koji u suštini zabranjuju i onemogućavaju rad slobodnih i profesionalnih medija i civilnog društva. Takve zabrane postoje samo u autokratskim diktatorskim režimima i za njih nema mjesta u BiH čije je vanjsko-političko opredjeljenje članstvo u Europskoj uniji i NATO savezu – navodi se u pismu.

Potpisnici pisma ističu da iz svega navedenog jasno i nedvosmisleno mogu zaključiti da najveću prijetnju miru u BiH ne predstavlja izmišljeni “vjerski radikalizam“, ni “strani intervencionizam“, već najveću prijetnju miru predstavljaju radnje i akcije dužnosnika SNSD-a od kojih je većina, na čelu s Miloradom Dodikom, na crnoj listi SAD-a i Velike Britanije.

– Posebnu opasnost za mir predstavlja ideja o secesiji bh. entiteta RS koju promovira i nastoji u djelo provesti Milorad Dodik, kao i njegova ideja o novom prekrajanju granica na zapadnom Balkanu što bi bio izravan atak na teritorijalni integritet međunarodno priznatih država. Imajući u vidu da Dodik kroz rušenje državnih institucija BiH već provodi aktivnosti na realizaciji navedenih krajnje opasnih i radikalnih ciljeva, budite sigurni da će time biti ugrožen mir ne samo u BiH, već i na zapadnom Balkanu, a vrlo moguće i u Europi, jer je destabilizacija Europe prepoznatljiv cilj režima iz Kremlja za koji se nadaju da može biti ostvaren preko njihovog saveznika poput Milorada Dodika – navedeno je u pismu upućenom dužnosnicima EU i SAD.

Zbog toga je, ističu potpisnici, važno da se ovo na vrijeme shvati i da se preventivno djeluje.

– Međunarodna zajednica mora što prije povećati broj vojnika u EUFOR misiji u BiH, NATO mora što prije pozvati BiH u punopravno članstvo, a Europska unija otvoriti pregovore s BiH, jer želimo biti dio demokratskih zapadnih asocijacija i smatramo da je to put koji nema alternativu. Ovom prilikom oštro odbacujemo tvrdnje koje često dolaze od pojedinih političara iz bh. entiteta RS da narodi i građani Bosne i Hercegovine ne mogu živjeti zajedno ili da bilo tko želi dominaciju jednog naroda nad bilo kojim drugim narodom. Naše opredjeljenje je slobodna, demokratska, europska, suverena, cjelovita, sekularna i multietnička BiH i za takvu Bosnu i Hercegovinu ćemo se uvijek boriti – navodi se u pismu koje je skupina zastupnika i izaslanika bošnjačkih stranaka oba doma Parlamenta BiH uputila dužnosnicima EU i SAD-a.

 

hms.ba / Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)