D. Dijanović/Svijet kao krizno žarište – potrebna je obnova političke odgovornosti

Vrijeme:2 min, 42 sec

 

Svijet se nalazi pred velikom neizvjesnošću

Od početka rata u Ukrajini prošao je gotovo 21 mjesec. Kao i u analizama početkom ove Ukrajinagodine može se zaključiti da je rat ušao u svojevrsnu pat poziciju. Ni ukrajinska ni ruska strana ne postižu neke značajnije uspjehe. Svaki i najmanji uspjeh plaća se velikim žrtvama.

Nekoliko mjeseci govorilo se o ukrajinskoj protuofenzivi, no i glede toga smo najavili da će veći uspjesi, s obzirom na konfiguraciju terena i rusku obranu, biti teško ostvariti značajnije rezultate. Sada je jasno da je ofenziva propala, tj. da značajniji pomaci ukrajinske vojske nisu postignuti. Na žalost, pokušaj ofenzive odnio je ogroman broj života ukrajinskih vojnika.

Istodobno, u Sjedinjenim Američkim Državama, kao glavnom ukrajinskom savezniku, pada potpora financiranju rata u Ukrajini, posebno kod republikanskoga biračkog tijela. Čitavu situaciju komplicira rat u Gazi gdje akter Izrael kao strateški partner SAD-a. a Proizvodnja oružja i streljiva na Zapadu teško prati potrošnju u ukrajinskom ratu. Sada ddkada je krenula kopnena ofenziva na Gazu, koja bi mogla potrajati, američki vojni establishment kalkulira o tome koliko se resursa može investirati u koji konflikt.

Oni radikalniji zahtijevaju preusmjeravanje vojno-sigurnosnih resursa iz Ukrajine prema azijsko-pacifičkoj regiji u okviru strateškog rivalstva s Kinom i prepuštanje ukrajinskog rata Europi, s najsnažnijom ulogom Njemačke.

Američki magazin „Time“ nedavno je objavio poduži osvrt Simona Schustera o njegovu posjetu ukrajinskom predsjedniku Vladimiru Zelenskiju u Kijevu. Schuster je tijekom posjeta razgovara s jednim od suradnika ukrajinskog predsjednika. Upitao ga je kako se predsjednika osjeća. Uslijedio je brzi odgovor bez sekunde oklijevanja: „Bijesno“. Zelenskij je u razgovoru izjavio da nitko ne vjeruje u ukrajinsku pobjedu onoliko koliko on vjeruje i dodao da prenošenje uvjerenja o pobjedi saveznicima zaokuplja svu snagu i energiju.

„Time“ ukazuje na to da situacija postaje sve teža. Nakon 20 mjeseci rata oko petine ukrajinskog teritorija je i dalje pod ruskom okupacijom. Desetine tisuća vojnika i civila su ubijeni, a Zelenskij tijekom svojih putovanja može osjetiti da je globalni interes za rat oslabio baš kao što je oslabila i razina međunarodne potpore. „Iscrpljenost ratom širi se kao val. To se vidi u SAD-u, u Europi“, smatra Zelenski.

„Time“ ističe da američka potpora Ukrajini u SAD-u opada. Podsjeća se da je ofenziva tekla mučno i sporo uz Geopolitkaogromne gubitke što Zelenskom otežava uvjeravanje partnera u to kako je pobjeda nadohvat ruke. Spominje se i rat u Gazi kao otegotna okolnost.

Zanimljivo, „Time“ spominje i mirovne pregovore koje Zelenski odbija jer želi pobjedu u ratu pod ukrajinskim uvjetima. S druge strane, zamjenik ruskog šefa diplomacije Sergej Rjabkov nedavno je izjavio da je Rusija od SAD-a dobila niz neformalnih prijedloga glede pregovora o strateškoj stabilnosti. Američka strana za sada nije komentirala ove navode, no špekulira se da se u tajnosti vode pregovori Washingtona i Moskve.

Stari međunarodni poredak nedvojbeno se ruši, a novi se još nije rodio. To su najopasnija razdoblja povijesti koja, kako vidimo, karakterizira povratak geopolitike i realizma u međunarodne odnose te sve veći broj ratova i sukoba u koje su direktno involvirane velike svjetske sile. Svijet se nalazi pred velikom neizvjesnošću što zahtijeva veliku obnovu političke odgovornosti, državništva i liderstva. Bez nekoga novog „vjetra promjene“ u kratkom roku se možemo naći pred novim velikim ratom.

Davor Dijanović

 

hkv.hr / Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)