PRIMAJU NARUDŽBE IZ CIJELOG SVIJETA/UAE kupuje borbena vozila kompanije iz Bratunca

Vrijeme:2 min, 40 sec

 

“Tehnički remont Bratunac” (TRB) će krajem siječnja isporučiti prva 2 suvremeno opremljena borbena vozila “Vihor” Ujedinjenim Arapskim Emiratima (UAE) izjavio je za Glas Srpske većinski vlasnik tvrtke Slavenko Ristić. On je istaknuo da je plan, ako Arapi potvrde specifikacije ovih borbenih vozila, u sljedeće četiri godine im isporučiti više stotina “Vihora”.

Borbeno vozilo “Vihor” je taktičko vozilo, čija je tržišna cijena, u ovisnosti od opreme, oko 500.000 eura i ono nije napravljeno na komercijalnoj platformi.

– Naš kapacitet proizvodnje je 50 vozila godišnje tako da bi naša proizvodnja u naredne četiri godine bili popunjena. Vojska UAE je ozbiljna i raduje nas činjenica da su upravo oni odlučili kupiti naša vozila. To je jedna fenomenalna referenca, prije svega, za Tehnički remont Bratunac – rekao je Ristić i naglasio da nije isto prodati vozilo u Afriku ili Emirate, jer oni mogu priuštiti najbolje od najboljeg.

Ova vozila bila su u testnoj fazi gotovo godinu dana u Specijalnoj antiterorističkoj jedinici Ministarstva unutarnjih poslova RS, gdje su prošla sve testove.

“Vihor” je predstavljena krajem rujna i na Beogradskom sajmu naoružanja i vojne opreme “Partner 2023.”, nakon čega su ponuđena na međunarodnoj sceni.

Zbog situacije u svijetu i povećane potražnje namjenska industrija je u ekspanziji, a TRB je zatrpan narudžbama iz cijelog svijeta, rekao je Ristić.

Do kraja godine TRB će ponuditi i novi pištolj pod nazivom “šejtan” potvrdio je Ristić i dodao kako je u tijeku realizacija još nekoliko projekata koje još nije želio otkriti.

– Bliski istok, Južna i Sjeverna Afrika su naše glavno tržište, a u posljednje vrijeme stiže nam i dosta upita iz Južne Amerike i Kolumbije. Trenutno smo se skoncentrirali na određene projekte, a to je proizvodnja upaljača, borbenih vozila, linije za proizvodnju streljiva i strojeva za deminiranje. To su neke stvari koje su nam bile prioritet, jer se traže na tržištu – rekao je Ristić.

Iako godinama imaju suradnju s Izraelom, naoružanje ne izvoze u tu zemlju, niti su što od svojih proizvoda do sada prodali Ukrajini, istaknuo je Ristić.

– Jednostavno namjera nam je da ostanemo po strani, ne želimo odolijevati ulje na vatru. Držimo se naših tržišta i zona koje nisu u konfliktu. To je sasvim dovoljno da naša kompanija posluje i ostvaruje zavidne rezultate – istaknuo je Ristić, prenosi Biznisinfo.

TRB se sprema za sajam u Egiptu, koji se održava početkom prosinca, dok sljedeće godine idu u Abu Dabi, a u planu im je i Indonezija.

– Svaki sajam je investicija za sebe, zbog čega odlazimo samo na najjače. Cilj nam je da kapital koji tvrtka ima, koristimo za ulaganje u nove proizvode i dodatno opremanje – rekao je Ristić.

Kompanija “Tehnički remont Bratunac” je osnovana 1953. godine, sada broji 1.000 zaposlenih, dok je prije 11 godina radilo samo 80 radnika. Slaven Ristić kaže kako je po preuzimanju ove kompanije, odnosno 2012. godine, tvrtka bila u velikoj krizi te su u proteklom periodu uspjeli vratiti više od 20 milijuna maraka dugova, kao i uložiti gotovo 60 milijuna KM.

– Trudit ćemo se i u budućnosti opravdati povjerenje svih ljudi koji vjeruju u to što radimo – rekao je Ristić i dodao kako je prošle godine ova tvrtka zaposlila i 50 žena te su uveli praksu da svakoj koja rodi daju dodatnu plaću.

 

hms.ba / Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)