SOKOL: Nikad se više ne smije dozvoliti da osobe poput ekstremiste Komšića bez ikakvog legitimiteta dođu na tako visoku poziciju

Vrijeme:1 min, 25 sec

Na danas održanoj plenarnoj sjednici Europskog parlamenta u Bruxellesu hrvatski zastupnik Tomislav Sokol ocijenio je da je preporuka Europske komisije korak u pravom smjeru te je istaknuo da je najvažnija reforma koja se treba provesti promjena načina izbora hrvatskog člana Predsjedništva BiH.

Sokol je to rekao nakon što je Europska komisija donijela paket za proširenje za 2023., u kojem je preporučila otvaranje pristupnih pregovora s BiH nakon što se provedu potrebne reforme koje će osigurati stabilnost institucija koje jamče demokraciju i vladavinu prava, priopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Europske pučke stranke.

“Politika proširenja ključni je vanjskopolitički mehanizam kojim EU može doprinijeti stabilizaciji BiH. Danas je Europska komisija preporučila da se pregovori o pristupanju Europskoj uniji s BiH otvore čim ona provede potrebne reforme, o čemu će Komisija izvijestiti najkasnije za četiri mjeseca. Današnja preporuka Komisije korak je u pravom smjeru, jer je alternativa europskim integracijama BiH jačanje utjecaja Rusije, pojedinih država islamskog svijeta i drugih stranih sila na ovom prostoru što apsolutno ne smijemo dopustiti. Također, osim geopolitičke, važna je i sigurnosna dimenzija, budući da kroz BiH prolazi trenutno najfrekventnija migracijska ruta prema EU”, kazao je Sokol.

Rekao je i kako je “stajalište Europske komisije ohrabrenje i poruka nade za sve građane Bosne i Hercegovine, a naročito za Hrvate koji kao faktor stabilnosti u BiH zasigurno najviše, bez fige u džepu, gledaju prema Europskoj uniji i zapadu, naravno uz podršku hrvatske Vlade.”

Posebno se dotakao pozicija u Predsjedništvu BiH.

“Najvažnija reforma koja se treba provesti je promjena načina izbora hrvatskog člana Predsjedništva. Nikad se više ne smije dogoditi da osobe bez ikakvog legitimiteta, poput ekstremista Željko Komšića, dođu na ovu visoku funkciju”, zaključio je Sokol.

 

hms.ba/Hrvatsko nebo

Facebook komentari

komentara

Odgovori