Amerikanci gađali objekat Iranske revolucionarne garde u Siriji, u Iraku napadnuta američka baza

Vrijeme:1 min, 36 sec

Sjedinjene Američke Države sinoć su napale objekat u Siriji za koji tvrde da ga koristi Iranska revolucionarna garda i njene grupe.

U isto vrijeme naoružani dron napao je zračnu baza na sjeveru Iraka gdje se nalaze američke snage.

Od početka sukoba proiranske snage u Iraku i Siriji su napadnute najmanje 40 puta.

Četrdeset i pet američkih vojnika pretrpjelo je traumatske ozlijede mozga ili lakše ozlijede. Američki ministar obrane Lloyd Austin priopćio je da su napade u Siriji izvela dva američka lovca F-15 i da je riječ o odgovoru na nedavne napade na američke snage.

Napadi moraju prestati

On je poručio da napadi na američke trupe moraju prestati. Ako se napadi snaga koje podržava Iran na američke snage nastave SAD “neće oklijevati u poduzimanju daljnjih potrebnih mjera kako bismo zaštitili naše ljude”, kazao je.

Sve je veća zabrinutost da bi se sukob Izraela i Hamasa mogao proširiti Bliskim istokom i pretvoriti američke trupe u izoliranim bazama u mete.
SAD su poslale ratne brodove i borbene zrakoplove u regiju od izbijanja sukoba Izraela i Hamasa, uključujući dva nosača aviona, kako bi pokušale odvratiti Iran i grupe koje podržava Iran.

Trenutno je u Siriji oko 900 američkih vojnika, a 2500 u susjednom Iraku u sklopu misije savjetovanja i pomoći lokalnim snagama koje pokušavaju spriječiti oživljavanje Islamske države koja je 2014. zauzela velik dio obje zemlje, ali je kasnije poražena.

Zračna baza Al Harir

Naoružani dron pogodio je zračnu bazu Al Harir, nakon što su se sirene oglasile zbog mogućeg napada na američko veleposlanstvo u Bagdadu, kazala su dva sigurnosna izvora jučer. Sirene su se oglasile u američkoj ambasadi i sinoć, reklo je nekoliko ljudi u bagdadskoj snažno utvrđenoj zelenoj zoni u kojoj se nalazi američko veleposlanstvo.

Međutim, nema izvještaja o udarima projektila ni žrtvama. Grupa Islamski otpor u Iraku preuzela je odgovornost za posljednji napad, poručivši da je gađala zračnu bazu Al Harir s dva drona.

 

hms.ba/Hrvatsko nebo

Facebook komentari

komentara

Odgovori