Drugi pišu/Sedam teza za spas crnogorske države

Vrijeme:1 min, 24 sec

 

U Crnoj Gori na vlast su došli političari i stranke koji manje ili više zastupaju i provode srbizaciju Crne Gore. Te aktivnosti koordinirane su što od Srpske pravoslavne crkve, što od službenog Beograda putem tajnih veza i podzemnog djelovanja, što od proruskih političara i paraobavještajnih struktura. Nakon što je, po izborima, ljetos dugogodišnjeg autokrata i bivšeg funkcionara komunističke partije Mila Đukanovića smijenio na mjestu predsjednika države pročetnički političar Jakov MIlatović, sada je uspostavljena manjinska vlada Milojka Spajića. Ona se pravi proeuropski i prozapadno orijentirana, a zapravo je polu-prikriveno i podmuklo prosrbski orijentirana. Dobila je potporu od glavne stranke albanske manjine te od stranke četničkog vojvode Andrije Mandića, koji je zauzvrat izabran za predsjednika Narodne skupštine.

 

Crnogorski suverenistički, suvremeni i hrabri intelektualci, kakvih ima malo, sada kritički razmišljaju i o donedavno vladajućem Đukanovićevu DPS-u (Demokratska partija socijalista), svjesni da se posrbljivanju Crne Gore mogu suprotstaviti samo nekim novim, svježim i privlačnim političkim opcijama – a ne držanjem nečega što je moralno kapituliralo još u godinama srpsko-crnogorske agresije na Hrvatsku,što je zaostalo u razvoju, kompromitiralo se i korumpiralo, i što nije nudilo pravi program za doista demokratsku i modernu budućnost Crne Gore.

“Ovako konstituirana vlast nije ništa drugo nego nastavak procesa egzekucije državnog okvira stvorenoga nakon 2006… U nastavku je prijedlog nekih od mjera koje mogu pomoći crnogorskoj opoziciji u vlstitoj konsolidaciji i širenju biračke baze” – ističe se u uvodu teksta koji na Portalu Analitika potpisuje Danilo Kalezić.  Nove su ideje kao njegov osobni stav objavljene pod naslovom Sedam teza za spas crnogorske države. Može ih se pročitati OVDJE.

Povezano:

Neobjavljeni intervju s kolumnistom Hrvatskog neba za crnogorski portal „Analitika“

 

Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)