32. obljetnica razmjene 124 hrvatska logoraša iz srpskih logora u okolici Knina

Vrijeme:1 min, 35 sec

 

Razmjena hrvatskih logoraša obavljena je u Žitniću 2. studenog 1991.godine, a najveći dio logoraša bio je s područja Splitsko – dalmatinske županije.

U organizaciji Hrvatskog društva logoraša srpskih koncentracijskih logora Splitsko – dalmatinske županije dana 2. studenog 2023.godine svečano je obilježena 32. obljetnica razmjene 124 hrvatska logoraša iz srpskih logora u okolici grada Knina, kao i Dan logoraša Splitsko – dalmatinske županije.

U kninskim logorima likvidirano je više desetaka hrvatskih logoraša. Razmjena hrvatskih logoraša obavljena je u Žitniću 2. studenog 1991.godine, a najveći dio logoraša bio je s područja Splitsko – dalmatinske županije.

Na poziv Hrvatskog društva logoraša srpskih koncentracijskih logora Splitsko- dalmatinske županije obilježavanju razmjene hrvatskih logoraša u Žitniću nazočilo je i Izaslanstvo Hrvatske udruge logoraša Domovinskog rata HNŽ-a.

U prelijepoj Crkvi Gospe Velikog Hrvatskog Krsnog Zavjeta služena je sveta misa, a na Spomen obilježju u Žitniću položeni su vijenci i zapaljene svijeće za poginule i umrle logoraše. Druženje uzvanika i nazočnih gostiju nastavljeno je u Drnišu.

Predsjednik HDLSKL SDŽ Ivan Turudić naglasio je “Toga dana mi preživjeli prisjećamo se trenutka kad smo ponovo stekli slobodu, ponovo se rodili, odnosno kako se kaže među nama logorašima slavimo ‘drugi rođendan” te upozorava kako su upravo logoraši jedna od najteže pogođenih populacija koja je proizašla iz Domovinskog rata, obzirom na trajne zdravstvene posljedice s kojima se svakodnevno bore, zajedno s njihovim obiteljima.

Pri povratku za Hercegovinu, Izaslanstvo logoraša iz HNŽ-a, posjetilo je i obiteljsko poljoprivredno gazdinstvo (OPG) dokazanog prijatelja Huldr-a HNŽ gospodina Zvonimira Grcića, te u ugodnom razgovoru i kušanju domaćeg vina, član izaslanstva Mario Škobić domaćinu je na dar uručio, unikatno izrađenu statuu “Trs vinove loze”.

Nastavak dugogodišnje prekogranične suradnje između ove dvije srodne hrvatske logoraške Udruge nastaviti će se već za mjesec dana, kada se obilježava obljetnica razmjene hrvatskih logoraša iz logora u Potocima kod Mostara, kada se očekuje uzvratni posjet logoraša iz Splitsko – dalmatinske županije, istaknuto je.

 

Vrisak.info / Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)