Todorićevu tužbu protiv Hrvatske prihvatio u postupak arbitražni sud čije presude države moraju provesti

Vrijeme:1 min, 21 sec

 

Međunarodni centar za rješavanje investicijskih sporova u Washingtonu prihvatio je tužbu Ivice Todorića protiv Republike Hrvatske, objavili su mediji, koji su do te informacije došli neslužbeno. Riječ je o ustanovi čije se presude Hrvatska ratificiranim međunarodnim sporazumom obvezala provoditi, na koje ne postoji mogućnost žalbe ili priziva, i koja je već presudila u korist MOL-a u njegovu sporu protiv Hrvatske.

 

Engleski je naziv toga sudbenog tijela The International Centre for Settlement of Investment Disputes (ICSID). To je međunarodni arbitražni sud utemeljen g. 1966. za rješavanja pravnih sporova i postizanje nagodbi između međunarodnih investitora i država. Njegove odluke obvezuju 154 zemlje koje su ratificirale konvenciju ICDIS-a, među kojima je i Hrvatska, koja je  na tom istom sudištu izgubila arbitražni spor protiv mađarskog MOL-a. Na odluke tog arbitražnog tijela nije moguće podnijeti žalbu ili priziv.

ICSID je dio Grupe Svjetske banke, koja ga i financira, a sjedište mu je u Washingtonu, D. C., u Sjedinjenim Državama. To je posve autonomna, specijalizirana ustanova za zaštitu međunarodnog protoka investicija i za ublažavanje ne-komercijalnih rizika. Centar postupa po odredbama ugovora što su ga izradili direktori Međunarodne banke za obnovu i razvoj (IBRD), a koji su u svibnju 2016. potpisali ovlašteni predstavnici velike većine država: 163 članice Ujedinjenih naroda, a 154 ratificirale su ugovor. One su time preuzele obvezu da će poštovati i provoditi odluke toga arbitražnog tijela u skladu s konvencijom koja regulira ovlasti ICDIS-a.

Portal index.hr doznaje da bi, ako Hrvatska izgubi taj spor, mogla Todoriću morati isplatiti sedam do osam milijarda eura. U tom slučaju novac bi se isplatio iz državnog proračuna.

 

Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)