Vlada RS istaknula važnost okončanja uloge “stranog diktatora Schmidta”

Vrijeme:2 min, 12 sec

 

Vlada Republike Srpske je u svom najnovijem izvješću upućenom Vijeću sigurnosti UN-a naglasila važnost okončanja nelegalne i destabilizirajuće uloge Christiana Schmidta kao ‘neizabranog stranog diktatora BiH’.

Izvješće je, u ime Republike Srpske kao potpisnice svih aneksa koji čine Daytonski sporazum, glavnom tajniku UN- Antoniju Guterresu i zemljama članicama Vijeća sigurnosti, uputio predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković, priopćeno je iz Ureda Vlade RS za odnose s javnošću.

Trideseto izvješće Republike Srpske Vijeću sigurnosti UN-a odnosi se na razdoblje svibanj -listopad 2023. godine i u njemu, kao i u svojim dosadašnjim izvješćima, Vlada RS izražava svoja viđenja o ključnim pitanjima i problemima s kojima se suočava BiH, a u cilju razjašnjavanja svojih stajališta članovima Vijeća sigurnosti i međunarodne zajednice.

U prvom dijelu Izvješća naglašava se da je vjerno provođenje strukture i mehanizama podjele vlasti zajamčenih Ustavom BiH /Aneks četiri Daytonskog sporazuma/ neophodno da bi se tri nekada zaraćena naroda u BiH osjećala sigurno i ukidanje tih zaštitnih mjera jednostavno je nezamislivo za Srbe i Hrvate u BiH.

– Republika Srpska još jednom potvrđuje svoju opredijeljenost za Daytonski sporazum, koja podrazumijeva i posvećenost miru i punom poštovanju suvereniteta, teritorijalnog integriteta i ustavnog poretka BiH. U skladu s tom opredijeljenošću, Republika Srpska se protivi – i nastavit će se odupirati – degradaciji Ustava BiH, koji je samo srce Daytonskog sporazuma – navedeno je u izvješću.

U drugom dijelu govori se o naporima BiH da postane članica EU. Republika Srpska nastavlja podržavati nastojanja BiH da postane članica EU i provede reforme neophodne da se to postigne, u skladu s podjelom nadležnosti iz Ustava BiH.

– Јedan korak koji je neosporno neophodan da bi BiH postala članica EU je zatvaranje OHR-a. Druga reforma koja je očigledno potrebna da bi BiH krenula naprijed na putu ka članstvu u EU je da suci Ustavnog suda BiH budu državljani BiH umjesto da strane suce s rezerviranim pozicijama čine blok koji ima prevagu – piše u Izvješću.

U trećem dijelu naglašava se važnost okončanja Schmidtove ‘nelegalne i destabilizirajuće uloge neizabranog stranog diktatora BiH’.

– Ostavljajući po strani činjenicu da Schmidt nije legitiman visoki predstavnik, njegove nesmotrene i brzoplete tvrdnje da ima neograničenu vlast nad BiH i njenim građanima su drska i šokantna zloupotreba vladavine prava, koju su mnogi u regiji kritizirali. Nitko, uključujući čak i legitimno imenovanog visokog predstavnika, nema nikakve zakonske ovlasti donositi zakone u BiH pukom odlukom – navodi se u Izvješću.

Na kraju Izvješća ističe se da, usprkos trenutnim turbulencijama u BiH, je uvjerena da BiH može uspjeti i postati članica EU nakon što se Daytonski sporazum i Ustav BiH vjerno provedu, uključujući poštovanje ustavne strukture BiH i obnovu demokratske samouprave.

Cjelovito Izvješće možete pogledati OVDJE.

 

hms.ba / Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)