PARIZ/Lionel Messi osmi put osvojio Zlatnu loptu

Vrijeme:1 min, 9 sec

 

Argentinski nogometaš Lionel Messi (36), koji trenutno igra za američki Inter Miami, osmi put u karijeri osvojio je najveće individualno priznanje u nogometu Zlatnu loptu koja se dodjeljuje najboljem nogometašu svijeta u izboru francuskog časopisa “France Football”.

U francuskoj prijestolnici Parizu održana je svečanost dodjele 67. Zlatne lopte, a Messi je izabran za najboljeg nogometaša svijeta ispred Norvežanina Erlinga Haalanda koji igra u Manchester Cityju i Kyliana Mbappea iz Paris Saint-Germaina.

Na listi nominiranih za nagradu Zlatna lopta našlo se ukupno 30 nogometaša.

Aitana Bonmati, nogometašica Barcelone i ženske reprezentacije Španjolske, dobitnica je Zlatne lopte u konkurenciji nogometašica.

Erling Haaland, napadač Manchester Cityja, dobitnik je trofeja “Gerd Muller”, namijenjenog za najboljeg napadača godine.

Manchester City je najbolji klub godine, a Barcelona je dobila nagradu za najbolji ženski klub godine.

Emiliano Martinez, golman Aston Ville i reprezentacije Argentine, dobitnik je trofeja “Jašin”, namijenjenog za najboljeg golmana godine.

Trofej “Kopa” za najboljeg mladog igrača pripao je Judeu Bellinghamu, nogometašu Real Madrida.

Zlatna lopta France Footballa (Ballon d’Or) pojedinačna je godišnja nogometna nagrada koju dodjeljuje francuski časopis “France Football”. Dodjeljuje se od 1956. iako je od 2010. do 2015, nakon dogovora s FIFA-om, bila spojena s nagradom FIFA-in igrač godine. Međutim, partnerstvo je okončano 2016., a nagrada je prešla na Ballon d’Or, a FIFA se također vratila na svoju posebnu godišnju nagradu.

 

hms.ba / Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)