CVIJANOVIĆ/Blizu smo političke odluke u okviru koje se otvara proces pregovora BiH i EU

Vrijeme:1 min, 39 sec

 

NAKON SASTANKA S PREDSJEDNICOM EUROPSKE KOMISIJE

Srpska članica Predsjedništva BiH Željka Cvijanović rekla je da je s predsjednicom Europske komisije Ursulom Von der Layen razgovarano o 14 prioriteta, te joj naglasila da stabilnost između ostalog ovisi od suradnje BiH i EU na partnerskim osnovama.

– Blizu smo političke odluke u okviru koje se otvara proces pregovora BiH i EU – rekla je Cvijanović, te dodala da je Von der Layen poručila da se u okviru novih geopolitičkih okolnosti otvara prostor za proširenje EU i da su prioritet zemlje zapadnog Balkana.

Ukazala je Cvijanović, kako kaže, na zainteresiranost Republike Srpske i njene političke strukture da se provede dogovoreno.

– U razgovoru sam naglasila da to često ne vidim kod naših partnera u Sarajevu. Smatram da za razliku od mojih kolega, prije svega bošnjačkih političara, koji misle da stabilnost BiH ovisi od visokih predstavnika, da ipak stabilnost ovisi od suradnje BiH i EU na partnerskim osnovama. S druge strane želim vidjeti prave partnere, a to jeste EU – kaže Cvijanović.

Istakla je da je kod predsjednice Europske komisije uvidjela da postoji drugačije raspoloženje nego što je postojalo ranije.

– Razgovarali smo i o nekim novim geopolitičkim okolnostima. Otvara se prostor za proširenje EU, a to je značajna promjena političkog kursa u odnosu na prethodni saziv Europske komisije, koji je govorio da takve stvari nisu izvodljive. Јedna od važnih poruka bilo je pitanje novog programa ekonomskog rasta, koji je dizajnirala EU, a u okviru kojeg se otvaraju mogućnosti za naše kompanije i građane da u tome sudjeluju – kazala je Cvijanović.

Cvijanović joj je navela da vidi kao smetnju na europskom putu to što “jedan pojedinac bio visoki predstavnik ili ne, može zamjeniti ono što jeste rad parlamenata, a u konačnosti i rad vlada i Vijeća ministara”.

Predsjednica Europske komisije Ursula Von der Layen doputovala je danas u Sarajevo, posljednju stanicu njene zapadnobalkanske turneje, gdje se po dolasku sastala s članovima Predsjedništva BiH, a kasnije i s predsjedateljicom Vijeća ministara Borjanom Krišto.

 

hms.ba / Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)