PREDSJEDNIK HRVATSKOG SABORA JANDROKOVIĆ/Dodik ponovo govorio o nekom obliku Velike Srbije, to je opasno za Hrvatsku

Vrijeme:3 min, 13 sec

 

Predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković odbacio je tvrdnju predsjednika Republike Hrvatske Zorana Milanovića da je Hrvatska glasanjem protiv teksta Rezolucije UN-a o Gazi kompromitirala nacionalnu sigurnost i prozvao ga za štetne izjave i veze s Miloradom Dodikom.

Hrvatska je jedna od 14 zemalja koje su glasale protiv UN-ove rezolucije kojom se poziva na humanitarno primirje u Gazi, a Jandroković je u izjavi novinarima u Vrbniku, na otoku Krku, gdje je nazočio misi u povodu 700. obljetnice Bratovštine sv. Ivana Krstitelja, istaknuo da je Hrvatska dosljedna u stavovima, a u rezoluciji je trebalo navesti teroristički napad Hamasa.

“Osudili smo odmah u početku teroristički napad Hamasa na Izrael, smatramo da je u tekst rezolucije svakako trebalo ugraditi i taj teroristički čin Hamasa. Hrvatska je od početka pokazala da joj je stalo do temeljnih vrijednosti i dala potporu Izraelu”, rekao je.

Štetne izjave Dodika koji ponovno govori o uspostavi velike Srbije

Očekujemo, naravno, da Izrael poštuje sve temeljne akte međunarodnog prava. “Međutim, treba ovdje biti jasan i ponavljati kako je sve počelo, a počelo je terorističkim aktom Hamasa”, naglasio je.

Referirajući se na “veliku prašinu” koju vidi da se digla oko stajališta Hrvatske, Jandroković je poručio kako bi puno više pozornosti trebalo obratiti na izjave Milorada Dodika, koji ponovno govori o uspostavi nekog oblika velike Srbije.

Dodik govori da globalne promjene pogoduju srpskom narodu, koji bi se mogao ponovno naći u istoj državi, što je neprihvatljivo i štetno. “To je opasno za Hrvatsku, a stav oko rezolucije ne smatram ni na koji način štetnim za hrvatsku vanjsku politiku”, ustvrdio je Jandroković.

Komentirajući Milanovićevu ocjenu da je takvim glasanjem hrvatske diplomacije ugrožena nacionalna sigurnost, Jandroković je ustvrdio kako to “sasvim sigurno nije točno, jer je Hrvatska od samoga početka zauzela stav kad je u pitanju teroristički čin Hamasa prema Izraelu”.

“Predsjednik Republike davao je brojne izjave koje su naštetile položaju Hrvatske u svijetu, od njegovih proruskih stavova, isto tako snažnog povezivanja upravo s Dodikom, tako da ni na koji način ne vidim da je točno što govori predsjednik Republike”, rekao je.

Neprimjereno da Penava koristi Dan sjećanja u politikantske svrhe

Komentirajući istup vukovarskog gradonačelnika Ivana Penave vezan uz najavu obilježavanja Dana sjećanja na žrtve Vukovara, predsjednik Hrvatskog sabora ustvrdio je kako je to neprimjereno korištenje Vukovara u politikantske svrhe.

Penava je u petak najavio da će ove godine Kolonu sjećanja u Vukovaru predvoditi pripadnici HOS-a te poručio “svima onima koji imaju nešto protiv HOS-a” i njegovih obilježja da ne trebaju dolaziti na obilježavanje stradanja grada, ubrojivši tu i veleposlanike.

“To je potpuno neprimjereno i jako mi je žao da se obilježavanje komemoracije Vukovara koristi za tako politikantske svrhe”, ocijenio je Jandroković dodavši kako u Vukovar trebaju doći svi koji se žele pokloniti hrvatskoj žrtvi.

“Vukovar je sveto mjesto za hrvatski narod, tu je obranjena Hrvatska, tu smo pokazali svijetu da smo se spremni do zadnjeg časa i snage boriti za svoju domovinu, tako da svatko tko politizira taj događaj onako kako to čini Penava ne radi dobro”, kaže Jandroković./Hina/HMS/

Katar: Kopneni upad u Gazu će imati katastrofalne posljedice na stabilnost regije

Izraelski kopneni upad u Gazu imat će “katastrofalne posljedice” na stabilnost regije, upozorilo je katarsko ministarstvo vanjskih poslova. Operacija bi bila dio politike “kolektivnog kažnjavanja i pokušaja prisilnog raseljavanja palestinskog naroda”, priopćilo je ministarstvo.

Katar je optužio Izraelce za kršenje međunarodnog i humanitarnog prava prisiljavanjem civila na bijeg u susjedne zemlje.

“Država Katar izražava duboku zabrinutost zbog izraelskog kopnenog upada u Pojas Gaze i smatra ga opasnim razvojem događaja koji će imati razorne sigurnosne i humanitarne učinke u Pojasu, posebno na sigurnost civila i talaca”, stoji u priopćenju.

“Također upozorava na katastrofalne posljedice po sigurnost i stabilnost regije”, dodaje se. Ministarstvo vanjskih poslova naglasilo je kako upad predstavlja “flagrantno kršenje” rezolucije koju je usvojila Opća skupština UN-a kojom se poziva na trenutno humanitarno primirje.

 

hms.ba / Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)