MOSTAR/Okrugli stol povodom 110. obljetnice rođenja širokobriješkog književnika fra Janka Bubala

Vrijeme:58 sec

 

Hrvatska akademija za znanost i umjetnost u BiH (HAZU BiH) u ponedjeljak, 30. listopada, organizira okrugli stol u povodu 110. obljetnice rođenja književnika fra Janka Bubala, u 11 sati u hotelu Mostar.

Janko Bubalo, „Hercegovački rapsod“, franjevac, pjesnik, prozni pisac, uznik i domoljub, rođen je u Turčinovićima, 1913. godine gdje je pohađao osnovnu školu i klasičnu gimnaziju na Širokom Brijegu.

Bogosloviju je počeo studirati u Mostaru, a okončao u Wroclawu, Poljska. Najveći dio franjevačke službe proveo je na Čerinu. Umro je na Humcu, 1997. godine.

Objavljivao je već kao srednjoškolac u glasilima kao što su „Luč“, „Obitelj“, „Hrvatska straža“ itd. pod pseudonimom Janko Trtalski.

Poslije toga je prestao objavljivati pjesme da bi se tek kao šezdesetogodišnjak oglasio prvom zbirkom pjesama 1973. godine, prenosi Jabuka.tv.

Nakon toga napisao je više zbirka pjesama te jedan roman i knjige s marijansko-međugorskom tematikom.

Riječ je o osobitu lirskom glasu – proročkom pjevu Janka Bubala. Premda tridesetak godina stariji od razlogovskog naraštaja, on prve zbirke pjesama piše sedamdesetih godina 20. stoljeća, upravo u poodmakloj razlogovskoj fazi.

Iz njegova arhetipski utemeljena zavičaja izrasta snaga pjesničkog jezika i njegov profetski glas i uopće snaga stvaralaštva.

 

hms.ba / Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)