KOLIKO I KOME/Članice EU razgovaraju o proračunu: Ukrajina je među najkorumpiranijim zemljama na svijetu

Vrijeme:1 min, 16 sec

 

Novi slovački premijer Robert Fico poručio je drugim čelnicima Europske unije da bi 50 milijardi eura pomoći EU Ukrajini trebalo uključivati garancije da sredstva neće biti zloupotrebljena, priopćio je u petak njegov ured.

– Ukrajina je među najkorumpiranijim zemljama na svijetu, i ono što je pretjerana financijska pomoć uvjetujemo garancijama da europski novac (uključujući slovački) neće biti pronevjeren – navodi Fico u saopćenju.

Čelnik ljevice Fico imenovan je u srijedu za premijera po četvrti put nakon što je objavio da je izabran.

Tijekom predizborne kampanje za glasanje održanog 30. septembra, on se zalagao za okončanje vojne pomoći Ukrajini i kritizirao je sankcije uvedene Rusiji.

Njegov poziv na uvjetovanje europske pomoći Ukrajini došao je u raspravi u četvrtak na dvodnevnom samitu čelnika EU, gdje se Fico pridružio mađarskom premijeru Viktoru Orbanu u kritikama pomoći Ukrajini.

Fico je kazao da bi dio svake pomoći EU Ukrajini trebao biti usmjeren na obnovu slovačke infrastrukture duž njene istočne granice s Ukrajinom, kao i podršku slovačkim kompanijama u obnovi Ukrajine.

Rekao je da je spreman podržati povećanje doprinosa Slovačke proračunu EU za 400 milijuna eura u naredne četiri godine, iako su financije njegove zemlje “devastirane”.

Dodao je da Slovačka neće podržati smanjenje fondova EU za farme i da bi povećani proračun EU trebao povećati konkurentnost i boriti se protiv ilegalne migracije.

Neki čelnici izjavili su u petak da postoji široka podrška planu podrške Ukrajini u naredne četiri godine, ali će biti potrebno do prosinca da se blok od 27 zemalja dogovori o detaljima, prenosi Reuters.

 

hms.ba / Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)