Tko će pisati ključno sažeto izvješće Sinode?

Vrijeme:1 min, 48 sec

 

Uz uskraćivanje imena onih koji sjede u tematskim malim skupinama na Sinodi o sinodalnosti, Vatikan također odbija podijeliti s novinarima potpuni popis onih koji će sastaviti konačno izvješće koje će skupiti sve doprinose malih skupina i generalnih kongregacija.

Glavni glasnogovornik Sinode Paolo Ruffini rekao je novinarima da glavnim sastavljačima, dvojici posebnih tajnika Sinode, pomažu sinodalni “stručnjaci”, ali je dodao da “nema smisla navoditi njihova imena”.

Neki sudionici sinode, kao i neki članovi redovnog vijeća – prelati koji imaju važnu ulogu u pomaganju u cjelokupnom vođenju sinode – također nisu bili obaviješteni o tome tko točno sastavlja dokument.

Ruffini je rekao novinarima da je “dovoljno znati” imena 13 članova komisije za sintezno izvješće, čija zadaća, prema statutu sinode, “nije pisati, nego povremeno nadzirati, mijenjati i odobravati pripreme nacrta izvješća s ciljem njegovog predstavljanja skupštini.”

“To će odobriti cijela skupština, a ne samo oni koji pomažu da se to napiše”, rekao je Ruffini. “Zbog broja održanih govora, očito je da je za dobar posao i uzimanje u obzir održanih govora potreban tim koji će nam pomoći uzeti sve navedeno u obzir.”

Sažeto izvješće ključan je dokument jer će nastojati uključiti sintezu svih rasprava o kojima se glasovalo u malim skupinama.

Prema regolamentu (sinodskim pravilima), sažeto izvješće nije „zaključni dokument“, već „ima za cilj regulirati sljedeću fazu sinodalnog procesa, koja će dovesti do zasjedanja u listopadu 2024., iz perspektive metodologije, faza i tema.”

Već su poznata dva “posebna tajnika” Sinode zadužena za pripremu dokumenta uz pomoć sinodskih stručnjaka. To su isusovac otac Giacomo Costa iz Italije, koji je prošle godine bio na čelu “sintetizacijske radne skupine” za kontinentalni dio sinode, i mons. Riccardo Battocchio, rektor Almo Collegio Capranica i predsjednik Talijanske teološke udruge.

Oba svećenika javno su pokazala  interes za pitanje homoseksualizma, o čemu se raspravljalo i na ovoj Sinodi.

Otac Costa podržao je talijanski zakon protiv homofobije 2021. kojem su se usprotivili i talijanski biskupi i Vatikan i koji na kraju nije prošao u talijanskom Senatu. Mons. Battocchio je 2015. govorio na predstavljanju knjige pod nazivom Homoseksualna ljubav koja je imala za cilj otvoriti raspravu o toj temi nakon njezinog predstavljanja na Izvanrednoj sinodi o obitelji 2014. godine.

 

quovadisecclesia.com/Hrvatsko nebo

Facebook komentari

komentara

Odgovori