Featured Video Play Icon

Upao reporteru Al Arabyje u javljanje uživo/“Gazu ćemo pretvoriti u prah”

Vrijeme:2 min, 5 sec

 

Usred obračuna između Izraela i Hamasa snimka sukoba uživo arapskog novinara i jednog pripadnika izraelskog osiguranja postala je u nedjelju viralna na društvenim mrežama. Hamas je 7. listopada izveo najsmrtonosniji palestinski napad na Izrael u povijesti. Izrael je nakon toga pokrenuo žestoke zračne napade na Gazu.

Do nedjelje je u Izraelu ubijeno više od 1300 ljudi. Više od 2300 ljudi ubijeno je u Gazi. Mnogi izvjestitelji, uključujući lokalne i strane dopisnike, nalaze se na terenu i izvještavaju o događajima između Izraela i Hamasa, kojeg SAD smatra terorističkom organizacijom, piše Newsweek.

U objavi na X-u Al Araby TV, web stranica s vijestima i televizijska mreža koja nudi multimedijsko izvještavanje o arapskim i međunarodnim temama, podijelila je video koji prikazuje jednog od njenih izvjestitelja Ahmeda Darawsha uživo u eteru dok se suočava s navodno naoružanim izraelskim policajcem.

“Naoružani izraelski policajac prijeti dopisniku Al-Arabyja Ahmedu Darawshi uživo u eteru”, stoji u tvitu Al Araby TV-a.

Newsweek nije mogao potvrditi je li muškarac policajac ili samo pripadnik osiguranja i je li bio naoružan. Prema prevedenom videu, koji je u nedjelju navečer imao više od 575.000 pregleda, muškarac prekida reporterovo javljanje izjavljujući da “govori dobre stvari”.

“Pretvorit ćemo Gazu u prah”

Ubrzo nakon konfrontacije Darawsha je pred kamerama izjavio: “Izraelska policija prati što govorimo, policajac je došao do mene vrišteći i prijeteći mi.” Istodobno, čovjek nastavlja prekidati javljanje uživo i govori: “Odvratno! Pretvorit ćemo Gazu u prah! Prah!”

Do sukoba s novinarom došlo je nakon što je izraelska granata u petak pala među inozemne novinare koji su pratili sukobe na granici u južnom Libanonu ubivši snimatelja Reutersa i ozlijedivši šest drugih novinara. Do granatiranja je došlo tijekom razmjene vatre duž libanonsko-izraelske granice između izraelskih trupa i pripadnika libanonske militantne skupine Hezbolah.

“Duboko smo ožalošćeni što moramo objaviti da je ubijen naš snimatelj Issam Abdallah. Hitno tražimo više informacija, radimo s vlastima u regiji i podržavamo Issamovu obitelj i kolege”, stoji u priopćenju Reutersa.

U odgovoru na Abdallahovu smrt, prema Reutersu, izraelski stalni izaslanik u Ujedinjenim narodima (UN) Gilad Erdan rekao je na brifingu u petak: “Očito je da nikada ne želimo napasti i usmrtiti bilo kojeg novinara koji radi svoj posao. Ali, znate, mi smo u ratnom stanju, razne stvari se mogu dogoditi.”

 

hms.ba / Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)