Europski parlament politički će osuditi Srbiju, ali za nju vjerojatno ne će još zatražiti sankcije

Vrijeme:2 min, 36 sec

 

U četvrtak će Europski parlament (EP) glasovati o Rezoluciji o odnosima Kosova i Srbije. Najveće političke grupacije odnosno klubovi zastupnika izradili su nacrte svojih prijedloga Rezolucije. Svi oni manje ili više iznose osuđujuće ocjene o Srbiji, ali se razlikuju po oštrini i pitanju njezina sankcioniranja.

Europski „narodnjaci“ iz Evropske pučke stranke (EPP), najbrojnije grupacije u EP-u, polaze od stajališta da bi trebalo osuditi potporu koju je službeni Beograd dao počiniteljima “terorističkog napada”, ali ne će insistirati na oštrom rječniku ni na kaznama Srbiji, i to zbog protivljenja nekoliko stranaka članica te grupacije. Sva protivljenja, kako je doznala transgranična informativna platforma N1, dolaze uglavnom iz zemalja članica EU-a koje nisu priznale Kosovo kao nezavisnu državu, a to su Cipar, Grčka, Rumunjska, Slovačka i Španjolska.

I EPP i Zeleni (Greens/EFA) slažu se da bi Srbija trebala biti kažnjena, ali samo ako istraga pokaže vezu nje kao države s terorističkim napadom u Banjskoj, na sjeveru Kosova, u kojem je poginuo jedan kosovski policajac. Napredni savez socijalista i demokrata (S&D)smatra pak da je Srbija de facto odgovorna za događaje od 24. rujna i da bi ju odmah trebalo kazniti i zbog toga i zbog njezinih dosadašnjih postupaka, za koje smatraju da nisu išli u prilog suradnji i smirivanju napetosti.

U taborima pučana, socijaldemokrata i zelenih vlada mišljenje da bi trebalo ukinuti kaznene mjere protiv vlasti u Prištini, pa se očekuje da će pri usuglašavanju završne verzije teksta Rezolucije ta ideja dobiti dovoljnu potporu, usprkos prethodno očitovanom stajalištu Službe za vanjske poslove EU-a (EEAS), koja smatra da još nisu prestali postojati svi razlozi koji su doveli do uvođenja kaznenih mjera protiv Kosova, zbog nekih prijašnjih postupaka Kurtijeve vlade.

Većina zastupnika iz kluba socijaldemokrata želi da u Rezoluciju uđe i nedvojbena osuda retorike i postupaka predsjednika Srbije Aleksandra Vučića; njega smatraju “destabilizirajućim čimbenikom”. No to, za sada, nema potporu ostalih političkih grupacija.

Među parlamentarnim klubovima postoji suglasnost da se Rezolucijom osudi “teroristički napad” u Banjskoj te da se zahtijeva puna saradnja Prištine i Beograda u istrazi o tom događaju. To bi uključivalo i procesuiranje te izručenje odgovornih iz Srbije Kosovu. Ujedno bi se “snažno apeliralo” na obje strane da učine sve što mogu kako bi se smanjile napetosti i da ne čine korake koji bi doveli do pogoršanja situacije. Od Kosova i Srbije nadalje bi se zatražilo da provedu mjere što ih predložio EU koje vode prema deeskalaciji i da se vrate za pregovarački stol.

Moguće je da će u Rezoluciji kritička ocjena biti izrečena i o ponašanju nekih institucija EU-a, koje nisu bile uravnotežene. Zeleni su na odgovornost pozivali i Miroslava Lajčaka, posebnog predstavnika EU-a za dijalog, koji je držao stranu Srbiji. O detaljima se klubovi usuglašavaju večeras, u ponedjeljak, u Strasbourgu pri izradi završne verzije teksta Rezolucije o odnosima Kosova i Srbije, uz rub prvog dana jesenskog zasjedanja EP-a.

Rezolucije Europskog parlamenta iznose službeno stajalište te institucije, ali nisu obavezujuće za druge institucije EU, posebice za Europsku komisiju, a ni za države članice.

Povezano:

Iz stranih medija/ Vodi li krvavi trag do Beograda?

 

Agencije/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)