Izbori u Poljskoj: tko će biti jezičac na vagi?

Vrijeme:5 min, 5 sec

 

Dva velika politička tabora bore se za pobjedu na predstojećim parlamentarnim izborima u Poljskoj: PiS Jaroslawa Kaczynskog i Građanska platforma Donalda Tuska. Ali manje stranke odlučuju tko će formirati vladu.

Wilsonov trg na sjeveru Varšave nije jednostavno mjesto za liberalnu oporbu u Poljskoj. Šef desničarsko-populističkog vladajućeg tabora Jaroslaw Kaczynski živi u blizini – uz budni nadzor policije. Posjetitelji crkve sv. Stanislawa Kostka, čiji se tornjevi uzdižu nedaleko od trga, gledaju na liberalne kandidate s većim nepovjerenjem nego inače. Katolički biskupi su upravo službeno objavili da pravi katolik ne može glasovati za stranku koja prihvaća prekid trudnoće.

“Volim Varšavu, volim Europu”, kaže Anna Radwan-Roehrenschef iz kršćansko-demokratskog izbornog saveza “Treći put” (Trzecia Droga – TD). 45-godišnja sociologinja vodila je kampanju za glasove na Wilsonovom trgu u nedjelju (8.10.2023.), sedam dana prije izlaska na birališta.

Treći put ili treća pobjeda za Kaczynskog?

Wladyslaw Kosiniak-Kamysz, supredsjedatelj ovog političkog saveza koji postoji tek od travnja, skovao je frazu: “Ili će Treći put ući u parlament ili će Kaczynskijev PiS osvojiti treći mandat.” “U potpunosti dijelim ovu ocjenu”, kaže Anna Radwan-Roehrenschef dijeleći letke. “Imamo odličan program”, uvjerava ona. Problem s našim savezom, koji uključuje Seljačku stranku – PSL i novu stranku pod nazivom Poljska 2050 je što se njezin program malo razlikuje od “Građanske platforme” (PO) Donalda Tuska.

Katarzyna Piekarska (lijevo) i Anna Radwan-Roehrenschef
Katarzyna Piekarska (lijevo) i Anna Radwan-Roehrenschef razmijenile su brošure i mogle bi surađivati i nakon izboraFoto: Jacek Lepiarz/DW

Zbog svog imena, koje zvuči kao da je njemačko, ova kandidatkinja se mjesecima morala boriti protiv napada mržnje na internetu, usprkos patriotskoj prošlosti njezine obitelji. Desničarski populisti postavili su protunjemačko raspoloženje kao kamen temeljac svoje predizborne kampanje.

“Treći put” ne može biti siguran da će ući u parlament. Kao izbornom savezu, toj grupaciji nije potrebno pet, već najmanje osam posto glasova da prijeđe izborni prag. U anketama je ona nekad iznad, nekad ispod osam posto. Ako ovom političkom savezu ne uspije ući u parlament, šanse vladajuće stranke Pravo i pravda (PiS) Jaroslava Kaczynskog za treći mandat na vlasti se automatski povećavaju.

Tusku potrebna dva koalicijska partnera

Izborni rezultati manjih stranaka će odlučiti tko će formirati vladu nakon izbora 15. listopada. Nova Tuskova oporbena stranka, Građanska platforma (PO), koja na izborima nastupa zajedno s dvije manje političke grupacije, uključujući i Zelene, može izbaciti Kaczynskog s vlasti samo ako Treći put i Nova ljevica uđu u Donji dom parlamenta s dobrim rezultatima.

Donald Tusk
Tusku su potrebni koalicijski partneri pa se nada da će Treći put i Nova ljevica osvojiti barem 10 posto glasovaFoto: Michal Fludra/NurPhoto/picture alliance

Prema anketama Tuskova stranka može očekivati ​​​oko 30 posto glasova – nekoliko postotaka manje od PiS-a, koji bi mogao osvojiti između 34 i 37 posto glasova. Samo ako “Treći put” i “Nova ljevica” osvoje zajedno oko 10 posto glasova, cijela liberalno-konzervativna oporba mogla bi imati nužan broj od 231 mandata u parlamentu, koji ima 460 zastupničkih mjesta.

Tusk je u međuvremenu to shvatio. U početku se borio protiv “Trećeg puta”, na koji je gledao kao na napornu konkurenciju koja bi mu mogla ukrasti glasove. Ali onda je shvatio da je njihov dobar rezultat i u njegovom interesu. Tijekom Marša milijuna srca 1.10. 2023. godine u Varšavi, Tusk je pozvao birače da glasuju za “Treći put” ako već nisu spremni dati glasove njegovoj koaliciji. Tada je na stotine tisuća ljudi demonstriralo protiv PIS-a i politike koju vodi ova stranka Jaroslava Kaczynskog.

Kandidati Tuskove “Građanske platforme” i „Trećeg puta” odavno surađuju. “Na Treći put” ne gledamo kao na konkurenciju, već kao na partnera, s kojim ćemo zajedno upravljati zemljom“, kaže Katarzyna Piekarska. Ova zastupnica Tuskovog PO-a, koja je ponovo istakla svoju kandidaturu, se protekle nedjelje, nedaleko od Anne Radwan-Roehrenschef, borila za glasove na Wilsonovom trgu. Njih dvije se nisu mogle mimoići, a razmijenile su i brošure.

Ljevica želi vladati s Tuskom

Isto tako važan bit će i izborni rezultat poljske ljevice, koja ovaj put nastupa kao Nova ljevica. Ona odavno blisko surađuje s Tuskovom Građanskom platformom (PO). Jedan od lidera Nove ljevice Wlodzimierz Czarzasty je tijekom Marša milijun srca uvjeravao da je njegova stranka spremna za koaliciju s PO-om nakon izbora. Uz radikalnu kritiku Katoličke crkve i planove za opsežnu liberalizaciju prava na pobačaj, Nova ljevica obraća se biračima za koje je Tusk previše konzervativan i koji ga stoga neće birati.

Demonstranti s poljskim i zastavama Europske unije
Tisuće su 1. listopada demonstrirale protiv sadašnje vladeFoto: Rafal Oleksiewicz/AP Photo/picture alliance

I Kaczynski će se također morati osloniti na koalicijskog partnera u svojim nastojanjima da održi vlast. Za njegovu stranku PiS, međutim, kao koalicijski partner dolazi u obzir samo “Konfederacja slobode i neovisnosti”. Ova nacionalističko-libertarijanska (suprotno od autoritarnog, op. ur.) stranka je doduše zastupljena u parlamentu, ali je do sada djelovala samo na političkoj margini. Njezin bivši vođa, 80-godišnji Janusz Korwin-Mikke, koji je nekad zagovarao seks s maloljetnim osobama, a nekad znao i predložiti da se zapuca na muške izbjeglice na poljskoj granici, bio je poljskim biračima previše radikalan.

Hoće li Konfederacja biti jezičac na vagi?

Nakon što je 36-godišnji ekonomist i biznismen Slavomir Mentzen preuzeo vodstvo nad Konfedercjom prošle godine, potpora ovoj stranci je počela rasti. Mentzen je bagatelizirao svoje ranije izjave – da želi život „bez Židova, bez homoseksualaca, bez abortusa, bez poreza i bez Europske unije“ kao „mladalački grijeh”. Konfederacja, međutim, želi drastično ograničiti socijalna davanja i ukinuti mirovinsko osiguranje. Također ona ima nacionalistički, ali i protuukrajinski kurs.

Slawomir Mentzen
Slawomir Mentzen bi s Konfederacjom mogao postati “jezičac na vagi”Foto: Andrzej Iwanczuk/NurPhoto/IMAGO

Za vrijeme predizborne kampanje Konfedercja se ravnopravno obračunavala s Tuskom i Kaczynskim. Međutim, stručnjaci sumnjaju da će stranka odbiti moguću ponudu PiS-a za ulazak u vladu nakon izbora. Inače, Kaczynski se smatra majstorom podjele i razbijanja manjih koalicijskih partnera. To je dokazao već u svom prvom mandatu u vladi 2005.-2007. Pitanje, koja će stranka ovoga puta biti jezičac na vagi, vjerojatno će ostati otvoreno dok se konačno ne prebroje glasački listići.

 

dw.com/hr/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)