Demokršćani obranili Bavarsku i Hessen, AfD i dalje u usponu

Vrijeme:3 min, 16 sec

 

Na izborima za lokalne parlamente u Bavarskoj i Hessenu demokršćani su izborili ostanak na vlasti ali su stranke vladajuće koalicije u Berlinu doživjele poraz. AfD slavi.

AfD slavi

Istodobno slavlje u stranačkom stožeru desno-populističke Alternative za Njemačku: na izborima u Bavarskoj i Hessenu AfD je nastavio svoj uspon i po prvi put nakon uspjeha u istočnim saveznim pokrajinama ostvario ogroman uspjeh i etablirao se na drugom mjestu iza demokršćana i u zapadnim saveznim pokrajinama.

U Bavarskoj je Kršćansko-socijalna unija (CSU) osvojila 36,4 posto glasova što je nešto slabije nego na posljednjim izborima prije pet godina. Koalicijski partner CSU-a, stranka Slobodni birači, je osvojio 15,3 posto glasova što Markusu Söderu omogućuje nastavak koalicije, što je već i najavio u prvom govoru nakon objavljivanja rezultata.

U Berlinu vladajući SPD je s 8 posto ostvario svoj najslabiji rezultat u ovoj saveznoj pokrajini, FDP ponovno nije uspio ući u bavarski parlament a stranka Zeleni je osvojila 14,8 posto što je 2,8 posto slabiji rezultat u usporedbi s izborima 2018.

AfD je ostvario plus od 5,8 posto te sa 16 posto osvojenih glasova ponovno ulazi u parlament u Münchenu.

Šefica AfD-a Alice Weidel
Šefica AfD-a Alice Weidel ima razloga za slavljeFoto: WOLFGANG RATTAY/REUTERS

Debakl stranka vlade Olafa Scholza

Nešto sjevernije od Bavarske, u saveznoj pokrajini Hessen slična slika. Ovdje je Kršćansko-demokratska unija (CDU) s 34,5 posto osvojio 7,5 posto više nego na izborima prije pet godina. Aktualni premijer Boris Rhein ostaje na čelu ove pokrajine ali je za sada neizvjesno s kim će sastavljati koaliciju. Teoretski je to moguće s dosadašnjim partnerom strankom Zeleni koja je doduše izgubila 5 posto glasova i osvojila 14,8 posto ali i dalje stoji na raspolaganju kao koalicijski partner.

Stranka kancelara Olafa Scholza SPD je i u Hessenu doživjela debakl izgubivši 4,8 posto glasova te se sada nalazi na 15,1 posto. Mnogi za ovaj neuspjeh okrivljuju saveznu ministricu unutarnjih poslova Nancy Faeser koja je za SPD u Hessenu preuzela ulogu glavne kandidatkinje. FDP-u nije uspio ulazak ni u parlament Hessena u Wiesbadenu.

Zato se na drugom mjestu s 18,4 posto što je 4,8 posto bolje nego prije pet godina, etablirao AfD koji uspjesima na nedjeljnim izborima u tradicionalnim zapadnim saveznim pokrajinama pokazuje da uspon desnih populista nije samo fenomen istočnih saveznih pokrajina.

Istodobno stranka Ljevica nastavlja svoj trend pada u beznačajnost time što ni u Bavarskoj niti u Hessenu nije prešla izborni prag.

Ministrica unutarnjih poslova Nancy Faeser
Pokunjeni povratak u Berlin – ministrica unutarnjih poslova Nancy FaeserFoto: Boris Roessler/dpa/picture alliance

Tema migracija prevladavala predizbornom kampanjom

Izbori u dvije gospodarski snažne savezne pokrajine u kojima živi 24 posto stanovnika Njemačke, vrijede kao važan test raspoloženja birača nakon polovice izbornog razdoblja aktualne vlade Olafa Scholza. I oni su potvrdili  ispitivanja javnog mnijenja koja pokazuju da je samo 19 posto građana zadovoljno radom savezne vlade.

U predizbornim kampanjama su veliku ulogu igrale upravo teme poput migracije i energetske politike gdje savezna vlada do sada, po mišljenju građana, nije briljirala. To potvrđuje i uspjeh AfD-a, kojem je glavna tema spriječavanje migracija i debakl ministrice Faeser u Hessenu, koju se smatra odgovornom za trenutno nezadovoljstvo građana politikom prema migrantima.

Sljedeći izbori koji se održavaju u Njemačkoj su početkom lipnja sljedeće godina izbori za Europski parlament. Krajem ljeta 2024. se održavaju i izbori u istočnonjemačkim saveznim pokrajinama Brandenburgu, Tiringiji i Saskoj gdje je AfD u ispitivanjima javnog mnijenja najjača politička snaga.

 

dw.com/hr/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)