Featured Video Play Icon

Iz stranih medija/Kako se mogao dogoditi „izraelski Pearl Harbour“?

Vrijeme:3 min, 58 sec

 

Mnogi se pitaju kako je Hamas uspio u tajnosti organizirati tako veliku vojnu akciju i tako lako prodrijeti kroz čvrsto postavljene izraelske obrambene linije te ubijati i zarobljavati izraelske vojnike i civile. Upitno je kako je izraelska vojska bila toliko nespremna, i kako to da obavještajna služba nije znala da se pripravlja akcija tako širokih razmjera. Posrijedi je pravi Hamasov rat protiv Izraela u kojem su mete raketa bliža i dalja naselja i gradovi, među kojima je i dosad sigurni Tel Aviv, koji je pretrpio razaranja. Kako se sve to dogodilo, CNN je pokušao odgovoriti na temelju onoga što se do noćas znalo.

 

Napadači su dolazili iz zraka, mora i kopna. Pucali su na civile, uzimali taoce i tjerali obitelji da se zabarikadiraju u zatvorenom prostoru, strahujući za svoje živote.

Jedan od najstrašnijih napada koje je Izrael upoznao u 75 godina svog postojanja

Dan (subota, 7. listopada) koji je započeo sirenama za zračnu uzbunu, koje su se oglasile u rano jutro, do ručka se pretvorio u jedan od najstrašnijih napada koje je Izrael upoznao u 75 godina svog postojanja. Napadači iz Hamasa, islamističke militantne skupine koja kontrolira siromašni i gusto naseljeni Pojas Gaze, do noći su ubili stotine ljudi i ranili još stotine.

Iako Izraelu nisu strani teroristički napadi, subotnji napad bio je bez presedana – ne samo zbog nedostatka upozorenja. Izraelska vojska u subotu se našla nespremna, unatoč desetljećima u kojima je zemlja postala tehnološka sila koja se može pohvaliti jednom od najimpresivnijih oružanih snaga na svijetu i vrhunskom obavještajnom agencijom.

Brojna su pitanja za izraelske vlasti. Prošlo je više od 17 godina otkako je jedan izraelski vojnik zarobljen u napadu na izraelski teritorij. A Izrael nije vidio ovakvu vrstu infiltracije u vojne baze, gradove i kibuce od borbi grad po grad u ratu za neovisnost godine 1948.. Kako je teroristička skupina iz jedne od najsiromašnijih enklava na svijetu uspjela izvesti tako razoran napad?

“Cijeli je sustav zatajio. To nije samo jedna komponenta. Čitava obrambena arhitektura očito nije uspjela pružiti potrebnu obranu za izraelske civile”, rekao je Jonathan Conricus, bivši međunarodni glasnogovornik Izraelskih obrambenih snaga.

Trenutak poput Pearl Harbora za Izrael

“Ovo je trenutak poput Pearl Harbora za Izrael, gdje je postojala stvarnost do danas, a onda će biti stvarnosti od danas nadalje.”

IDF je opetovano izbjegavao pitanja o tome predstavljaju li događaji od subote obavještajni propust. Vojni glasnogovornik potpukovnik Richard Hecht rekao je za CNN da je Izrael usredotočen na trenutnu borbu i zaštitu života civila.

“Poslije ćemo razgovarati o tome što se dogodilo obavještajno”, rekao je Hecht.

Bilo slučajno ili planirano, napadi su se dogodili dan nakon 50-godišnjice još jednog nepredviđenog sukoba, kada je koalicija arapskih država pokrenula iznenadni napad na Izrael na Jom Kipur, najsvetiji dan židovskog kalendara, godine 1973.

Otkako se Izrael povukao iz Gaze godine 2005., potrošio je milijarde dolara na osiguranje granice od napada. To uključuje napade na bilo koje oružje ispaljeno iz Gaze na Izrael i zaustavljanje terorista u pokušaju prelaska granice iz zraka ili ispod zemlje koristeći tunele. Kako bi zaustavio raketne napade, Izrael je koristio Željeznu kupolu, učinkovit raketni obrambeni sustav razvijen uz pomoć Sjedinjenih Država.

Izrael je također potrošio stotine milijuna dolara u izgradnju pametnog graničnog sustava sa senzorima i podzemnim zidovima, koji je, prema Reutersu, dovršen krajem 2021.

Izraelski će dužnosnici gotovo sigurno razmotriti gdje su ti sustavi zatajili u subotu. Od subote ujutro, Izrael je rekao da je Hamas ispalio 2200 raketa, iako nije objavio brojke o tome koliko ih je presretnuto. Dužnosnici nisu komentirali je li granična ograda obavila svoj posao.

Aaron David Miller, bivši pregovarač State Departmenta za pitanja Bliskog istoka, rekao je Wolfu Blitzeru s CNN-a da izraelske zajednice u blizini Gaze “očito nisu adekvatno zaštićene”.

“Jednostavno ne mislim da su Izraelci ovo predvidjeli ”, rekao je Miller.

Hamas “otvorio vrata pakla”

Način na koji će Izrael odgovoriti vjerojatno će uključivati ​​više od pukog graničnog pojačanja. Izraelske obrambene snage već su započele zračne napade u Gazi ciljajući na infrastrukturu Hamasa, što je rezultiralo stotinama mrtvih i ozlijeđenih.

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu rekao je da će zemlja “uzvratiti vatru veličine koju neprijatelj nije poznavao”, dok je najviši dužnosnik zadužen za aktivnosti na palestinskim teritorijima, general bojnik Ghassan Alian, rekao da je Hamas “otvorio vrata pakla.”

Conricus, bivši glasnogovornik IDF-a, rekao je da će subotnji događaji prisiliti Izrael da podrži tu retoriku i odgovori “na način na koji nikada prije nije odgovorio”.

Napomena:

Opširnije o okolnostima i mogućim posljedicama može se čuti u razgovoru objavljenom na CNN-u.

 

Povezano:

Iz stranih medija/DW: 75 godina Izraela: Za Izrael slavlje, za Palestince “katastrofa”

Zdravko Gavran: U sjeni rata u Ukrajini otkucava „bomba“ mnogo veća od ukrajinske

 

CNN/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)