MARTINOVIĆ I MUSA ZA “FOKUS”/Hrvati su vezivno tkivo BiH, BiH nd smijemo ostati ‘crna točka’ u Europi

Vrijeme:1 min, 10 sec

 

U emisiji “Fokus” urednika i voditelja Jurice Gudelja gostovali su Tomislav Martinović, predsjedatelj Doma naroda Parlamenta Federacije BiH i Ilija Musa, profesor na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru.

Upitan događa li se trenutno blokada vlasti na državnoj razini, Martinović je kazao da je ovaj saziv Vijeća ministara i Parlamentarne skupštine BiH napravio ogroman iskorak usvojivši zakone koji su važni za europski put BiH.

-Mislim da će se lagano premašiti one poteškoće i šumovi koje imamo na relaciji Banja Luka – Sarajevo, rekao je Martinović i izrazio uvjerenje da će i akteri koji provode takve politike shvatiti da BiH ne može biti nikakva ‘crna točka’ u Europi te da su Hrvati postali vezivno tkivo BiH.

Odgovarajuću na pitanje treba li danas Bosni i Hercegovini Ured visokog predstavnika, Musa je rekao da misli da nam, nažalost, treba.

-BiH još uvijek ne funkcionira na demokratskim načelima i u Ustavnom sudu BiH još uvijek sjedi trećina stranih sudaca, rekao je Musa.

Međutim, on je istaknuo i da još uvijek imamo neriješeno pitanje Izbornog zakona BiH kao i implementaciju presuda Ustavnog suda BiH i Europskog suda za ljudska prava.

Musa je dodao da se ne bi znalo tko bi arbitrirao u rješavanju tih pitanja nakon odlaska visokog predstavnika te da ova situacija samo pokazuje da BiH nije na onoj razini koja se očekuje od kandidata koji želi pristupiti Europskoj uniji.

Pogledajte emisiju:

 

hms.ba / Hrvatsko nebo

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)