MUP FBIH “PODVALIO” NEUSTAVNO RJEŠENJE/Hrvatske županije odbile da policajci nose obilježja Federacije BiH

Vrijeme:4 min, 11 sec

 

Potkraj srpnja ove godine Vlada Federacije BiH usvojila je uredbu o jedinstvenoj policijskoj odori policijskih snaga u ovom entitetu, što je i objavio resorni federalni ministar unutarnjih poslova Ramo Isak koji je taj potez predstavio iznimno važnim. Dapače, priopćio je kako je riječ o zajedničkom radu vlasti u županijama te Federaciji BiH.

– Koristim ovu priliku da zahvalim svim županijskim ministrima unutarnjih poslova i ravnateljima na iznimno dobroj suradnji, a Vladi Federacije BiH na potpori – rekao je Isak. Nije dugo prošlo od ove objave, a stvari su se dramatično promijenile, praktički samom objavom u Službenim novinama Federacije BiH. Županijske policijske strukture bile su šokirane time kakav je dokument, uredba, uspio proći federalnu Vladu. U tome dokumentu je, naime, napravljena gruba podvala te je izmijenjen dokument koji je dvije i pol godine usuglašavala radna skupina u kojoj su bili predstavnici Federalne uprave policije, ali i županijskih policija.

Krivotvoren rad Povjerenstva

Godinama bošnjačka strana pokušava županijske policije staviti u okvire zajedničke organizacijske, a onda i zapovjedne strukture. Prvi korak napravio je ministar Isak koji je, mimo usuglašenoga rješenja, kolegama ministrima podvalio da županijske policijske strukture, uz oznake svoje županije, imaju oznake Policije Federacije BiH, koja uopće ne postoji. Osim u projekcijama dijela bošnjačkih političkih i policijskih struktura koje se “furaju” da budu pandan Republici Srpskoj.

Prema usvojenom prijedlogu, policajci će i dalje na jednom rukavu odora nositi oznake županije iz koje dolaze, a na drugome “Policija Federacije BiH”, koja de facto, a ni de jure ne postoji. Iz četiriju županija – Posavske, Hercegbosanske, Zapadnohercegovačke i Hercegovačko-neretvanske jasno su poručili kako takvu neustavnu i nezakonitu uredbu neće primjenjivati. Uredbom je, naime, navedeno da bi trebala stupiti na snagu od siječnja sljedeće godine.

Za županijske političke i policijske strukture uopće nije prijeporno da odore imaju jedinstveni izgled, što je slučaj i posljednjih 20-ak godina, no pokušaj insinuiranja o Policiji Federacije BiH je neprihvatljiv. To tvrde i članovi Povjerenstva o odori i obilježjima te visoki policijski dužnosnici koji su jedini nadležni za njihovo osnivanje, organiziranje i upravljanje isključivo na razini županija i bez ikakva upliva iz Federacije BiH.

Načelnik Policijske uprave Posušje i član Povjerenstva tvrdi da takvo rješenje nije usuglašeno tijekom dvoipolgodišnjeg rada. – Ustavom Federacije BiH propisane su nadležnosti županija. Jedna od tih nadležnosti je uspostava i nadzor policijskih snaga koje nose jedinstvene odore sa županijskim obilježjima. U samim počecima rada ovoga Povjerenstva kolege iz Federalne uprave policije predložili su rješenje da se na desnom rukavu odora nalaze federalna obilježja, a da na lijevome rukavu budu županijska obilježja. Budući da je prijedlog tog rješenja u suprotnosti s odredbama Ustava Federacije BiH, kao i s odredbama Ustava ​Zapadnohercegovačke županije, mi, članovi Povjerenstva iz ove županije, sastavili smo jedan akt koji smo dostavili predsjedniku Povjerenstva, a u kojem smo rezolutno odbili taj prijedlog – rekao je Damir Čutura.

Ministar unutarnjih poslova Hercegbosanske županije Mario Lovrić kaže kako “federalna uredba” nije prihvatljiva ni primjenjiva.

– Taj prijedlog objavljen je u Službenom glasniku Federacije BiH, a s kojim se mi nikako ne možemo složiti. Naime, onaj dio koji se odnosi na obilježja na odorama policijskih službenika u sadašnjem obliku kako je usvojen nije u skladu ni s Ustavom Federacije BiH ni ustavima županija. Primijeniti uredbu koja je usvojena u onome obliku kako je usvojena mi možemo samo u dijelu tehničkog opisa svakog pojedinog dijela odore koju zadužuju policijski službenici. Mi ćemo, kao i do sada, imati obilježja samo naše županije – jasan je Lovrić.

Koliko su krivotvoritelji iz FUP-a i MUP-a Federacije BiH promašili metu, pokazuje i prijedlog o obilježjima policije Hercegbosanske županijske. Tamo su “nacrtali” grb Federacije BiH koji je osporio Ustavni sud BiH navodeći da je neustavan. Iz MUP-a HNŽ-a također su jasni.

Kaznena prijava

– Ustav Federacije BiH i Ustav naše županije izričito propisuju kod nadležnosti da je županija isključivo nadležna za uspostavu policijskih snaga s jedinstvenim odorama i županijskim oznakama. Odmah nakon službene objave uredbe Uprava policije očitovala se na te okolnosti i uputila prijedlog nadležnom tijelu da se uredba uskladi s ovim ustavima – rekao je načelnik Ureda ravnatelja policije MUP-a HNŽ-a Jerko Livaja.

Ove nasilne promjene, koje su očiti pokušaj stvaranja federalne policijske strukture, dolaze u vrijeme kada se nekoliko policijskih agencija u ovome entitetu posve neopravdano naoružava i oprema, očito se spremajući za neke druge scenarije o kojima je govorio dio bošnjačkih političara kao odgovoru na poteze vlasti iz Republike Srpske. Nedavna nabava specijalnih oklopnih vozila u Tuzlanskoj, Sarajevskoj županiji ili FUP-u, koja više nalikuju na vojna vozila jer na sebi mogu imati ugrađene teške strojnice te izdržati čak i napad projektilima, ne govori kako je riječ o pripremama za očuvanje javnoga reda i mira, nego pak o pripremama za otvorene okršaje. Kako se doznaje, hrvatski politički i policijski dužnosnici će protiv ministra unutarnjih poslova Federacije BiH Rame Isaka, koji je izmanipulirao Vladu, ali i podvalio neustavna obilježja, podnijeti kaznenu prijavu koja će biti i jasan signal drugima da se neće moći kršiti federalni i županijske ustave te zakone i propise koji u ovome slučaju daju isključivo ovlasti županijama.

 

hms.ba / Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)