Šiljo: Invaziji migranata Plenkovićevi „eurokrati“ suprotstavljaju se frazama o snazi EU-a

Vrijeme:4 min, 25 sec

 

Šiljo ostarjeli okomiti

Plenković i njegovi koleg(ic)e eurokrati nemaju pravog odgovora na invaziju migranata na Europu. Većina njih, iako je takvih sve manje, zabijaju glavu u pijesak. Riječni, jadranski ili saharski – svejedno. Nisu u stanju „pronaći zajednički odgovor“ niti se o njemu usuglasiti. Dok niz vlada (slovenska, njemačka, poljska, francuska…) suspendira schengenske otvorene granice i uvodi kontrole, Plenković i takvi umjesto realnih procjena i učinkovitih mjera nude fraze o snazi EU-a i rješivosti problema. Dokle su na pozicijama političari s „globalnim kompaktima o sigurnim migracijama“ u glavi, on nije niti će postati rješiv. To i sami znaju. No i dalje podcjenjuju ili zabašuruju katastrofu na pomolu. Onako kao što su podcjenjivali ili zabašurivali američke najave invazije Rusije na Ukrajinu.

 

Predsjednik vlade Hrvatske Andrej Plenković izjavio je u petak u Valletti na Malti da je problem nezakonitih migracija potrebno rješavati na izvoru – “jačanjem prisutnosti Europske unije u zemljama sjeverne Afrike i istočnog Mediterana”. On je novinarima na rubu desetog susreta na vrhu skupine sredozemnih država članica EU-a, „MED-9“, rekao kako su sve članice te skupine (Hrvatska, Cipar, Francuska, Grčka, Italija, Malta, Portugal, Slovenija, Španjolska) suglasne da je potrebno „jačati partnerstva sa zemljama sjeverne Afrike i istočnog Sredozemlja“. One su zbog „velike nestabilnosti, pa i disfunkcionalnosti“ u posljednjih petnaestak godina postale tranzitno područje za nezakonite migrante koji nadiru prema Europskoj uniji.

Plenković smatra da je stoga potrebno „jačati institucije u onim državama koje imaju problem funkcioniranja“ i time „riješiti problem na izvoru“. Smatra i da je potrebno „snažno čuvati vanjsku schengensku granicu“, primjenjivati sve norme međunarodnog prava, poštovati europsko i nacionalno pravo te „pronaći zajednički odgovor koji bi prisutnost EU-a u zemljama sjevera Afrike i istočnog Sredozemlja, u odnosu na druge globalne aktere koji su također vrlo aktivni, učinio najutjecajnijim“.

Čudan lik taj Plenković

Čudan je lik taj Plenković. On se u svakoj situaciji drži tako kao da zna odgovor na svaki, pa i najkrupniji problem. Ne uzrujava se, ne priznaje nemoć, osim kada ga suoče s kritikama i napadima zbog politički omogućene korupcije u državi ili zbog izdaje hrvatstva. Govori jezikom kakvim govore i toliki drugi europski birokrati, epigoni i politički papagaji. S kojima se bolje, lakše i glatkije razumije nego s vlastitim „hrapavim“ sunarodnjacima.

Tako i sada, skupa sa spomenutima. Oni donose zaključke za koje i sami znaju da nisu provedivi, da nisu realni ni realistični. Zavaravaju svjesno i sebe i druge. Kako? – Tako što si umišljaju ili druge zavaravaju govoreći da Europska unija može biti „najutjecajnijom“ u arapsko-islamskim kriznim državama u sjevernoj Africi i na Bliskom istoku. Tako što nas sve uvjeravaju da se vanjske granice EU-a mogu, na ovakve načine kakvi se do sada primjenjuju, „snažno čuvati“. One se naime sada i dosad toliko „snažno čuvaju“ da porast broja nezakonitih migranata iz godine u godinu obara sve dosadašnje rekorde. I izaziva duboke krize u sve većem broju zemalja, od Francuske i Belgije preko Švedske i Njemačke do Slovačke i Grčke. I do Hrvatske, naravno.

A on sam izjavljuje da vojska nema što raditi na hrvatskoj vanjskoj granici, koja je i granica EU-a, prema Srbiji, BiH i Crnoj Gori. Da ne treba postavljati ni žice ni ograde. Da zapravo ne treba činiti ništa jako ozbiljno ni učinkovito. Nego valjda samo očekivati da hrvatski policajci golim tijelima štite vanjsku granicu Hrvatske, koja je od Nove godine i vanjska granica Schengenske zone. Zbog čega su, a i zbog drugih opravdanih razloga, kako smo istoga dana pročitali u novinama, mnogi policajci već napustili svoju službu.

Što će Plenković kada hrvatska policija ostane bez dovoljno policajaca? Hoće li upražnjena radna mjesta popuniti strancima i nezakonitim migrantima tako da ih zaposli u policiji, da oni čuvaju granicu od – stranaca i migranata koji pokušavaju prijeći granicu na mjestima na kojima to ne smiju ni hrvatski državljani ni državljani susjednih zemalja?

Zar im nije dovoljno dosadašnje iskustvo?

Zar njemu i njegovim koleg(ic)ama „eurokratima“ nije dovoljno dosadašnje iskustvo? Zar im ništa ne govori iskustvo SAD-a, za koji se pokazuje da i nakon Trumpa i njegova podizanja visokog zida na granici prema Meksiku i nakon svih mjera koje poduzima Bidenova vlada, oni i dalje nezaustavljivo nadiru? Zar ne vidi da SAD, inače mnogo strožiji i rigorozniji od EU-a, upravo gubi rat protiv latinoameričkih nezakonitih migranata?

Plenković i njegovi koleg(ic)e eurokrati nemaju pravog odgovora na invaziju migranata na Europu. Većina njih, iako je takvih sve manje, zabijaju glavu u pijesak. Riječni, jadranski ili saharski – svejedno. Nisu u stanju „pronaći zajednički odgovor“ niti se o njemu usuglasiti. Dok niz vlada (slovenska, njemačka, poljska, francuska…) suspendira schengenske otvorene granice i uvodi kontrole, Plenković i takvi umjesto realnih procjena i učinkovitih mjera nude fraze o snazi EU-a i rješivosti problema. Dokle su na pozicijama političari s „globalnim kompaktima o sigurnim migracijama“ u glavi, on nije niti će postati rješiv. To i sami znaju. No i dalje podcjenjuju ili zabašuruju katastrofu na pomolu. Onako kao što su podcjenjivali ili zabašurivali američke najave da će Rusija napasti Ukrajinu.

Povezano:

PHB Priopćaj br. 10.: O Globalnom kompaktu za sigurne, uređene i regularne migracije

Slovenija uvodi nadzorne punktove na granici s Hrvatskom

Britanska ministrica tvrdi da su pravila UN-ove konvencije o izbjeglicama “apsurdna i neodrživa”

 

Šiljo/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)