PRIZNAO KRIVNJU RADOIČIĆ/Ja sam organizirao napad na Kosovu

Vrijeme:5 min, 25 sec

 

Odvjetnik Milana Radoičića, srpskog biznismena i sada već bivšeg potpredsjednika Srpske liste, Goran Petronijević danas je na konferenciji za medije kazao da je Radoičić prihvatio odgovornost za organiziranje oružanog sukoba kod Banjske. Odvjetnik je to pročitao iz priopćenja Milana Radoičića.

“Ja, Milan Radojičić, od oca Rajka, rođen u Republici Srbiji, zbog mnogobrojnih spekulacija koje su se pojavile, obavještavam da sam zajedno sa sunarodnjacima sa sjevera Kosova i Metohije dana 24. septembra došao na sever Kosova i Metohije, u selo Banjska. Razlog našeg vraćanja bio je da ohrabrimo srpski narod s tog područja o pružanju otpora teroru kom je svakodnevno izložen”. pročitao je odvjetnik.

“Obavještavam sve dežurne progonitelje srpskog naroda, od Kurtija do mnogobrojnih inozemnih pomagača, da sam osobno obavio sve logističke pripreme za obranu naroda, a ovaj čin nema veze s mojim ranijim političkim angažmanom. O ovome nisam obavještavao nikoga pa ni vlast Srbije, niti sam od njih imao bilo kakvu pomoć jer smo već tada imali različite stavove po pitanju otpora Kurtijevom teroru”, pročitao je odvjetnik iz priopćenja Milana Radoičića.

“Više puta smo se povlačili”

“Zbog povinovanja političkim razlozima, smirivanje situacije, više puta smo se povlačili jer nam je govoreno da ćemo tako doprijeti deeskalaciji, a da će KFOR poduzeti sve što je neophodno u zaštiti srpskog naroda. Međutim ovakvo naše smirivanje situacije druga strana nije shvatila kao dobru volju, već kao slabost”, pročitao je odvjetnik.

“Kao rezultat toga, iz dana u dan su se povećavale aktivnosti Kurtijevih snaga koje su nelegalno okupirala sjever Kosova. Jednostavno, sve metode otpora do sada nisu dale nikakvo poboljšanje života, već pojačanje brutalnosti Kurtijevog režima. U takvoj atmosferi sam se odlučio na taj čin”, pročitao je odvjetnik.

Radoičić je u svom obraćanju naveo i da je spreman odgovoriti na pozive srpskih pravosudnih organa. Odvjetnik nije htio komentirati snimak koji je ranije objavio kosovski ministar policije, rekavši da ga nije ni pogledao.

Vučić: Radoičić podnio ostavku

Podsjetimo, danas je srpski predsjednik Aleksandar Vučić u intervjuu za španjolsku nacionalnu televiziju da je potpredsjednik Srpske liste Milan Radoičić podnio ostavku na tu funkciju.

Što se dogodilo na Kosovu?

Podsjetimo, prošlog vikenda na sjeveru Kosova u zasjedi srpskih napadača u većinski srpskom selu Banjska ubijen kosovski policajac Sukobi su se nastavili tijekom nedjelje kad je do pucnjave došlo oko manastira Banjska. Uhićeno je još desetak osoba, a pronađena je i ogromna količina oružja.

Kako je rekao kosovski ministar policije Dželjalj Svećlja, zaplijenjeno je oružje vrijedno pet milijuna eura. “To je oružje srpske vojske, proizvedeno je 2021. Ima mina koje su proizvedene 2022. Nisu ostaci ratova 90-ih godina”, rekao je, prenosi N1.

Svećlja kaže da su pronašli oružje koje je dovoljno da naoruža 200 ljudi. On je u intervjuu za Euronews Albania rekao da je grupu “po nalogu predsjednika Srbije Aleksandra Vučića” predvodio potpredsjednik Srpske liste, Milan Radoičić.

Kosovski ministar objavio snimku iz manastira, rekao da je na njoj Radoičić

Xhelal Sveçla je na svom Facebooku objavio snimku iz manastira u kojem su se skrivali napadači odgovorni za ubojstvo policajca. Tvrdi kako se na snimci vidi i Milan Radoičić, potpredsjednik Srpske liste, koji se nalazi na crnoj listi SAD-a i Velike Britanije.

“Ovaj na slikama ispod je Milan Radoičić, potpredsjednik Srpske liste, također s crne liste SAD-a i Ujedinjenog Kraljevstva. Glavni zločinac Radoičić bio je vođa ove terorističke grupe i napada u kojem je ubijen policajac Afrim Bunjaku. Ovo je još jedan dokaz njegove terorističke aktivnosti protiv Republike Kosovo. Potpredsjednik Srpske liste je vođa terorističkog napada i grupe terorista”, napisao je.

“Mapa terorističkog napada se svakodnevno pojašnjava: Aleksandar Vučić preko Srpske liste, a oni preko svog potpredsjednika Radoičića, poduzeli su terorističku akciju protiv pravnog i ustavnog poretka Republike Kosovo, pokušavajući destabilizirati našu Republiku”, istaknuo je.

Čovjek sumnjive prošlosti kojeg je Vučić zvao jednim od najvažnijih Srba

Tko je čovjek koji navodno stoji iza napada? Riječ je o čovjeku sumnjive prošlosti kojeg je Vučić znao javno hvaliti i veličati njegovo srpstvo. Ime Milana Radoičića odavno je dobro poznato javnosti u Srbiji, ali i pravosudnim organima. Svojevremeno je, zbog sumnje da je povezan s ubojstvom kosovskog političara Olivera Ivanovića, za njim bio raspisan nalog za uhićenje, ali je u ožujku 2021. godine povučen bez službenog objašnjenja, piše Nova.rs.

Također, našao se na tjeralici zbog umiješanosti u slučaj “Brezovica”, a sumnjiči se da je počinio kazneno djelo zastrašivanja svjedoka tijekom kaznenog postupka. U slučaju “Brezovica” pojedinci se optužuju za zloupotrebu službenog položaja oko izdavanja građevinskih dozvola u zoni gdje gradnja nije dozvoljena. U okviru istog predmeta ranije je bio privođen i bivši gradonačelnik Štrpca Bratislav Nikolić.

Radoičić je pravosudnim organima u Srbiji poznat još otkako je 2011. godine protiv njega i Zvonka Veselinovića podignuta optužnica kojom su se teretili da su prisvojili 32 kamiona Hipo Alpe Adria Leasinga. Obojica su 2016. oslobođeni ovih optužbi.

Radoičić posjeduje četiri firme u Srbiji. Njegov Inkop je u više navrata bio angažiran na velikim državnim projektima, najčešće kao podizvođač. U toj ulozi se našao na izgradnji koridora 11, a na tom koridoru bila je angažirana i firma “Granit Peščar”, čiji su suvlasnici ranije bili Veselinović i Radojčić. I drugu njegovu firmu, Novi Pazar Put, u više je navrata angažirala država i razni gradovi u Srbiji.

Crna lista SAD-a

Veselinović i Radojčić i više njihovih firmi prvo su se našli pod sankcijama SAD-a, uz objašnjenje da pripadaju koruptivnim mrežama povezanim s međunarodnim organiziranim kriminalom. Protiv njih je nedavno i Velika Britanija uvela sankcije.

Za Milana Radoičića Britanci su naveli da je profitirao od zlouporabe državnih ugovora i da je iskoristio utjecaj da građevinskim kompanijama u njegovom vlasništvu dodjeljuje unosne ugovore. U obrazloženju je pisalo da je Zvonko Veselinović koristio javne ugovore za prisvajanje državnih sredstava.

Vučić ga javno hvalio

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić je više puta spominjao Radoičića u svojim obraćanjima. Tako je još 2018. godine, pozivajući se na podatke MUP i BIA, govorio da Radoičić nije sudjelovao u ubojstvu umjerenog kosovskog političara Olivera Ivanovića.

“Milan Radoičić nije naravno ni akademik, ni slikar, ni književnik. On je zato, uz sve druge stvari kojima se ne može uvijek ponositi i kojima nitko od nas nije sretan, bio uvijek prvi na braniku Sjeverne Mitrovice”, rekao je Vučić tada za RTS.

“On je danas, jučer, do prije godinu dana, dok nije ubijen ovom kampanjom, bio čovjek broj jedan za obranu Sjeverne Mitrovice u smislu zaštite našeg naroda u smislu onih koji bi pružili otpor Albancima“, rekao je Vučić tada.

Potom je 2021. godine Vučić tvrdio da nikada nije razgovarao s Radoičićem, osim u okviru sastanaka s članovima Srpske liste.

 

hms.ba / Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)