BEZ OHR-A I STRANIH SUDACA/Evo što piše o Dodikovom prijedlogu Sporazuma o punom suverenitetu BiH

Vrijeme:2 min, 12 sec

 

Predsjednik Republike Srpske i lider SNSD-a Milorad Dodik danas je u Mostaru, tijekom sastanka lidera stranaka koji čine parlamentarnu većinu na razini BiH, predstavio sporazum o punom suverenitetu Bosne i Hercegovine koji su trebali potpisati on, lider SDP-a BiH Nermin Nikšić i predsjednik HDZ BiH Dragan Čović.

Zatvaranje OHR-a

Potpisi su izostali, a RTRS je je obajvio tekst sporazuma u kojem je fokus na odlasku stranih sudaca iz Ustavnog suda BiH i zatvaranje Ureda visokog predstavnika (OHR).

U tekstu sporazuma se navodi da Općim okvirnim sporazumom za mir parafiranim u Daytonu 21.11.1995. godine, a zaključenim 14.12.1995. godine u Parizu, Bosna i Hercegovina je ustanovljena kao složena država sastavljena od dva entiteta Republike Srpske i Federacije Bosne i Hercegovine kao državotvornih entiteta.

Navodi se i da je BiH zajednička država tri konstitutivna naroda – Srba, Bošnjaka i Hrvata i ostalih naroda i građana, a njena ustavna struktura će se razvijati na osnovu dogovora i konsenzusa kao temeljnih vrijednosti svake višenacionalne države.

– BiH, kao punopravna članica Ujedinjenih nacija ima pravo i obvezu da na svojoj teritoriji uspostavi puni suverenitet kako je to i propisano načelima Povelje Ujedinjenih nacija, koja su postala sastavni dio međunarodnog prava, što isključuje donošenje odluka od strane nedržavnih organa, stoji u točki tri Sporazuma.

Dalje se navodi da je u BiH potrebno uspostaviti puni suverenitet, koji podrazumijeva prestanak stranog intervencionizma u vidu prestanka mandata stranih sudaca u Ustavnom sudu BiH i zatvaranja OHR-a u BiH, kako je i bilo inicijalno predviđeno Dejtonskim sporazumom.

– Parlamentarna skupština na razini Bosne i Hercegovine će usvojiti Zakon o Ustavnom sudu Bosne i Hercegovine kojim će se, između ostalog, u skladu s članom 6. stav 1. točka g) Ustava Bosne i Hercegovine, odrediti drugi metod izbora sudaca Ustavnog suda BiH koje je do sada birao predsjednik Europskog suda za ljudska prava – piše u tekstu prijedloga Sporazuma

Prava i obveze

Potpisnici Aneksa X (Sporazum o civilnom provođenju mirnog rješenja) Općeg okvirnog sporazuma za mir u BiH, Republika Srbija, Republika Hrvatska, Bosna i Hercegovina, Federacija BiH i RS pozivaju se da daju izjavu kojom se utvrđuje prestanak postojanja institucije visokog predstavnika i njegovog ureda (OHR) i kojom se strane obvezuju da će u potpunosti preuzeti prava i obveze iz Dejtonskog sporazuma.

– Parlamentarna skupština BiH, RS i Federacije BiH će relevantnim aktima utvrditi prestanak stranog intervencionizma koji podrazumijeva prestanak potrebe djelovanja Vijeća za implementaciju mira, prestanak rada institucije visokog predstavnika i prestanak mandata sudaca Ustavnog suda BiH koje je birao predsjednik Europskog suda za ljudska prava, a kojima se ujedno uspostavlja puni suverenitet Bosne i Hercegovine – navodi se u prijedlogu Sporazuma o punom suverenitetu BiH.

 

hms.ba / Hrvatsko nebo

Facebook komentari

komentara

Odgovori