PREDSJEDNIK HDZ BIH ČOVIĆ UOČI SASTANKA U MOSTARU/ Sve teme su stavljene na dnevni red pa i Zakon o Ustavnom sudu BiH i Izbornom zakonu

Vrijeme:2 min, 9 sec

 

U Mostaru je održala peta proširena sjednica Predsjedništva HDZ BiH, kojoj su nazočili isu predsjednici županijskih i regionalnih odbora i organizacije HDZ-a BiH za Distrikt Brčko.

Na sjednici su razmatrali funkcioniranje izvršne i zakonodavne vlasti na svim razinama vlasti, unutarstranačke aktivnosti u funkciji jačanja uloge HDZ-a BiH u političkom ambijentu BiH, te obilazak općina i gradova kako bi jačali ulogu HDZ i povezali svoje ljude i biračko tijelo.

Čović je, kako prenosi N1, istakao da se govorili i o EU zahtjevima i zakonima koji se trebaju usvojiti na razini BiH, a o kojima će danas raspravljati sa koalicijskim partnerima u Mostaru, Nerminom Nikšićem (SDP) i Miloradom Dodikom (SNSD).

“Danas u svi zakoni koji postoje na dnevnom redu od 14 uvjeta EU, naravno i Izborni zakon. Možda danas i neki dio Izbornog zakona bude i usuglašen i poslan u proceduru”, kaže Čović.

Dodaje kako su i radna tijela već definirana za ostale zakone i sve će raditi preko Vijeća ministara BiH.

“Danas će na dnevnom redu biti svaki detalj za naš put u EU pa tako i Zakon o Ustavnom sudu BiH. Danas ćemo imati pozitivnu atmosferu i to jamči sami format sastanka”, rekao je Čović.

Vijeće ministara BiH, kaže Čović, će već na prvoj narednoj sjednici jedan taj paket staviti na dnevni red. “Koliko je to preambiciozno vidjet ćemo da do kraja godine usvojimo sve zakone.”

“Ja ću nastojati biti fin domaćin i sve teme su stavljene na dnevni red pa i Zakon o Ustavnom sudu BiH i Izbornom zakonu. Ni jedan od ovih zakona iz paketa EU zakona neće zaobići parlamentarnu proceduru, i kako će proći, i kakvi će biti amandami i raspreve, to ćemo vidjeti”, rekao je Dragan Čović.

Istaknuo je da će izvještaj EU u listopadu za BiH biti pozitivan i da je zadovoljan dinamikom usvajanja EU zakona.

“Izvještaj već napravljen i bit će objavljen tijekom desetog mjeseca i vjerujem da će biti pozitivno. Bit će ovi politički efekti i tko što izjavljuje i na što poziva, ali dinamika je tu i uvjeren sam da ni jedan zakon do desetog mjeseca neće biti izostavljen iz procedure i rasprava u Vijeću ministara BiH. Očekujem korektnu klimu koje će dati rezultate.”

Komentirao je i napuštanje kadrova HDZ iz Vareša i Livna.

“Svaki gubitag članova je gubitak za HDZ. Imate trzavica i to smo raspravili u funkciji lokalnih izbora”, i dodao da će HDZ biti još jači i da će nadoknaditi gubitke, posebno u ZDŽ, te da se nada dobrim rezultatima na lokalnim izborima, te da će imati i tri zastupnika u Saboru Hrvatske.

 

hms.ba / Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)