LAVROV/Kijevski mirovni plan nije realističan, rat će biti riješen na bojnom polju

Vrijeme:53 sec

 

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov rekao je danas da mirovni plan koji je predložila Ukrajina, kao i najnoviji prijedlozi UN-a za oživljavanje sporazuma o izvozu ukrajinskih žitarica preko crnomorskih luka ,”nisu realistični”.

Lavrov je govorio nakon tjedna intenzivne globalne diplomacije na godišnjem okupljanju svjetskih čelnika u sjedištu UN-a u New Yorku, gdje su Ukrajina i njezini zapadni saveznici nastojali prikupiti potporu Kijevu.

“To je potpuno neizvedivo”, rekao je Lavrov o mirovnom planu u 10 točaka koji promovira Kijev. “To nije moguće provesti. Nije realno i svi to razumiju, ali istodobno kažu da je to jedina osnova za pregovore.”

Rekao je da će sukob biti riješen na bojnom polju ako Kijev i njegovi zapadni saveznici ostanu pri tom stajalištu.

Lavrov je dodao da je Moskva napustila crnomorsku inicijativu za žito jer obećanja dana Rusiji – uključujući uklanjanje sankcija ruskoj banci i njezino ponovno povezivanje s globalnim sustavom SWIFT – nisu ispunjena.

Rekao je da posljednji prijedlozi UN-a za oživljavanje tog izvoznog koridora za ukrajinske poljoprivredne proizvode “jednostavno nisu realni”.

 

hms.ba / Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)