DOPISNIK AL JAZEERE IZ SAD PULJIĆ/Umjesto traženja prijatelja za BiH, Komšić je svojim istupom u UN-u rušio već uspostavljene mostove

Vrijeme:2 min, 12 sec

 

Nametnuti član Predsjedništva BiH Željko Komšić u srijedu je napravio diplomatski skandal kada je zloupotrijebio govornicu Opće skupštine UN-a. On je u svojoj uobičajenoj retorici optužio Srbiju i Hrvatsku za miješanje u unutarnje poslove BiH, napao je i Visokog predstavnika Christiana Schmidta, a hrvatskog premijera je čak usporedio s Vladimirom Putinim.

Iznošenje pojedinačnih političkih stavova, a ne stava Predsjedništva BiH koje kao kolektivno tijelo vodi vanjsku politiku BiH, sukobljavanje sa susjednim zemljama, nepoštivanje Ustava zemlje koju predstavlja, napadanje međunarodnih predstavnika te uspoređivanje hrvatskog premijera Plenkovića s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom bez ikakve osnove- sve to moglo se osjetiti u Komšićevu govoru u srijedu na govornici Opće skupštine UN-a.

“Njegovo kontinuirano narušavanje ugleda BiH je samo potvrda onoga što on kao čovjek radi, a to je potpuna izdaja interesa Bosne i Hercegovine. Čime je ne samo usporedio predsjednika Vlade RH s Putinom, nego pritome odražava svojevrstan politički tumor i njegovo zloćudno političko djelovanje je jednostavno neprihvatljivo. Time narušava i nagriza esencijalno tkivo BiH, a to je njen ustav”, rekao je za RTV Herceg Bosne predsjednik Kluba Hrvata u federalnom Domu naroda Damir Džeba.

“Svi znamo da to neće ništa dobroga donijeti u politici u vrijeme kada treba stvarati prijatelje, a ne rušiti mostove koji su na neki način već bili uspostavljeni. Osobito ta izjava oko gospodina Plenkovića je ne samo diplomatski nego i ljudski je neprihvatljiva. Uspoređivati premijera Hrvatske koja pomaže BiH u pristupanju ka EU, s Vladimirom Putinom koji je optužen na Međunarodnom kaznenom sudu za ratne zločine je doista neprihvatljivo”, kazao je Ivica Puljić, dopisnik “Al Jazeera Balkans” iz Wasingtona za RTV Herceg Bosne.

Iako je Komšić uvjeren da za svoje ideje ima veliku potporu ljudi u BiH, s obzirom da u dosta dijelova voljene zemlje nije nikad ni bio po službenoj dužnosti, pitanje je u kome bi on našao potrebne saveznike za izgradnju građanske države po vlastitoj mjeri te zašto za vlastitu promociju uzurpira čak i govornicu UN-a.

Komšić je u govoru nastavio s omalovažavanjem značaja tri konstitutivna naroda u BiH, koji prema posljednjem popisu stanovništva čine skoro 97 % populacije i koji su nositelji ovakvog ustavnog uređenja.

Zanimljiva je i Komšićeva poruka da ako se na Zapadnom Balkanu želi očuvati mir, mora se dati podrška Bosni i Hercegovini i njenim institucijama. Međutim, ima državnih institucija poput Ustavnog suda, čije odluke koje mu nisu po volji, ne poštuje ni sam Komšić. Isto tako državna institucija iz koje on dolazi s razlogom ima tri člana, pa ostaje upitno je li tražio podršku Međunarodne zajednice za cijelo Predsjedništvo kao instituciju, ili samo za sebe i svoju politiku, zaključuje u analizi RTV Herceg Bisne.

 

hms.ba / Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)