Hoće li zbog svinjske kuge porasti cijene? Čvarci već koštaju 24 eura za kilogram

Vrijeme:1 min, 14 sec

Zbog afričke svinjske kuge eutanazirano je preko 20.000 svinja na malim gospodarstvima i domaćinstvima, a zbog čega bi moglo doći do porasta cijena.

Otkupna cijena svinjske polovice 2021. bila je 1,40 eura, godinu dana kasnije popela se na euro i 81, da bi u ovom trenutku bila točno 2,5 eura.

Rekordno, 40 postotno lanjsko poskupljenje dogodilo se zbog skupljeg kukuruza, a ne zbog svinjske kuge.

“U idućem razdoblju očekujem porast cijena odojaka i kratkoročno porast cijena svinjetine, međutim, vrlo brzo će reagirati tržište jer će doći do uvoza svinjskog mesa iz država odakle mi inače i uvozimo”, rekao je za Dnevnik Nove TV Ivo Grgić, profesor na Agronomskom fakultetu. A to su u prvom redu Njemačka, Nizozemska i Španjolska. U Hrvatskoj u ovom trenutku živi oko 950.000 svinja, a potrebe su nam za oko 40 posto veće.

Zbog afričke svinjske kuge eutanazirano je 20.000 svinja na malim gospodarstvima i domaćinstvima. Vlada je zato odobrila dodatnih 4,5 milijuna eura uzgajivačima koji su pogođeni epidemijom.

“Omogućuje se uzgajivačima nadoknada tržišne vrijednosti pri čemu se iznos potpore utvrđuje sukladno broju, kategoriji, težini uginulih i usmrćenih svinja”, rekla je ministrica poljoprivrede Marija Vučković.

Jer dok su stradala mala gospodarstva, kuga nije zahvatila velike proizvođače pa će cijenu svinjetine i dalje određivati kupci, kao recimo za čvarke. Tko ih voli, izdvojit će, iako kilogram već danas košta i po 24 eura.
poslovni.hr/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)