NAKON SASTANKA SA SATTLEROM NEŠIĆ/ Nećemo dozvoliti divljanje migranata po BiH, EU nam treba financijski pomoći

Vrijeme:1 min, 18 sec

 

 

Održan je sastanak ministra sigurnosti BiH Nenada Nešića, ministra za ljudska prava i izbjeglice BiH Sevlida Hurtića sa šefom Delegacije EU u Bosni i Hercegovini Johannom Sattlerom na kojem se razgovaralo o planu tranzicije i upravljanjem migracijama.

Potrebno prisustvo EU

Nakon sastanka ministar Nešić je naglasio da policijske agencije iz Bosne i Hercegovine blisko surađuju sa onima iz regije, ali da je potrebno i prisustvo EU u financijama.

– Rekli smo Sattleru da je BiH spremna pristupiti procesu tranzicije, da preuzme obaveze koje su dale međunarodne organizacije, ali da je potrebno da oni budu tu sa svojim prisustvom i da nam pomognu u pitanju financija. Upoznali smo ga da migrantska kriza nije problem BiH nego cijele EU, da je BiH kolateralna šteta migrantske krize, jer nama migrant dolaze jer žele u EU – rekao je ministar Nešić.

On je, kako prenosi Avaz, naglasio da Bosna i Hercegovina želi biti dio europske sigurnosti i pokazati da je na europskom putu, s velikom željom da postanemo punopravna članica EU.

Najbitnija sigurnost građana

– S ministrom Hurtićem sam iznio da je naše opedjeljenje članstvo u EU i drago nam je što shvaćaju da je naše strpljenje po pitanju našeg europskog puta pri kraju. Ne želimo čekati, želimo biti punopravna članica EU. Smatramo da zaslužujemo i da smo dovoljno razvijeni kao društvo – kazao je Nešić.

Nastavio je u istom tonu govoriti o migrantskoj krizi u BiH, te da mu je kao ministru najvažnija sigurnost građana Bosne i Hercegovine, te da neće dozvoliti nikakvo, kako je nazvao, divljanje migranata u našoj zemlji.

 

hms.ba / Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)