GENERAL HABERMAYER (VIDEO)/Sposobni smo odgovoriti na svaku prijetnju sigurnom i stabilnom okruženju

Vrijeme:1 min, 57 sec

 

U bazi ‘Butmir’ kod Sarajeva danas je u sklopu godišnje vježbe “EUFOR brzi odgovor 2023” (EUFOR Quick Response 2023) izvedena metodsko-pokazna vježba kojom su demonstrirane EUFOR-ove sposobnosti i spremnost za efikasno djelovanje na kopnu i u zraku, a u skladu s njihovom misijom očuvanja sigurnog i stabilnog okruženja u Bosni i Hercegovini.

Radi se o vježbi realiziranoj u okviru ‘Dana visokih zvanica’, a u prisustvu dužnosnika institucija vlasti BiH, članova diplomatskog kora i predstavnika bh. i međunarodnih organizacija, te gostiju u zvanica, koji su bili u prilici na najneposredniji način uvjeriti se u najviši stupanj profesionalizma, spremnosti  i umješnosti snaga EUFOR-a u izvođenju najsloženihih operacija.

Samom izvođenju vježbe prethodilo je postrojavanje jedinica i njihova smotra koju je izvršio zapovjednik EUFOR-a generalbojnik Helmut Habermayer u pratnji ministra obrane Bosne i Hercegovine Zukana Heleza i šefa Delegacije Europske unije i specijalnog predstavnika EU u BiH Johanna Sattlera.

Obraćajući se sudionicima Dana visokih zvanica, zapovjednik EUFOR-a generalbojnik Helmut Habermayer je, uz izraze dobrodošlice, podsjetio na izjavu o misiji operacije ‘Althea’.

– Operacija Althea će u nadležnosti Vijeća Europske unije i u skladu sa svojim mandatom podržati napore bh. vlasti na održavanju sigurnog i stabilnog okruženja, a kako bi doprinijela stabilnosti države – kazao je.

General Habermayer je istaknuo kako EUFOR, u skladu s misijom, demonstrira stopostotnu posvećenost Europske unije, kao i šire međunarodne zajednice, svim građanima Bosne i Hercegovine, te da se njihova vjerodostojnost temelji na tome da se prema svim entitetima i narodima odnose na nepristrasan i jednak način.

– Mi smo partneri bh. vlastima, Oružanim snagama BiH, organima za provedbu zakona i na kraju, ali ne manje važno, svakom pojedinom građaninu i građanki Bosne i Hercegovine, bez obzira na njihovu nacionalnost, politička uvjerenja ili vjersku pripadnost – podcrtao je general Habermayer.

Dodao je kako se u očuvanju sigurnosti u zemlji EUFOR oslanja na višeslojan sustav rezervnih snaga.

– Ovaj koncept omogućava EUFOR-u da održava relativno malo stalno vojno prisustvo u Bosni i Hercegovini, uz sposobnost da brzo poveća brojnost i vojnu moć svojih snaga. Mi smo sposobni odgovoriti na svaku prijetnju sigurnom i stabilnom okruženju – izričit je zapovjednik EUFOR-a.

Istovremeno je podsjetio kako se vježbom ‘Brzi odgovor’ testiraju mehanizmi za brzu aktivaciju i integraciju EUFOR-ovih rezervnih snaga sa trupama raspoređenim u području operacije u skladu sa strateško-vojnim ciljevima i smjernicama.

 

večernji.ba / Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)