General Milley/ukrajinska ofenziva može trajati još samo mjesec dana. Nada još ne umire

Vrijeme:1 min, 47 sec

 

Ukrajini je preostalo nešto više od 30 dana borbe prije nego što vremenske prilike ometu njezinu protuofenzivu, izjavio je visokopozicionirani američki vojni časnik, načelnik američkog Združenog stožera Mark Milley u intervjuu za BBC.

Priznao je da je ofenziva išla sporije od očekivanog. No rekao je: “Još uvijek se vode teške borbe.

“Ukrajinci i dalje nastavljaju s postojanim napretkom.”

General Milley rekao je da je prerano reći je li protuofenziva propala, ali je rekao da Ukrajina “napreduje vrlo stabilnom dinamikom kroz ruske linije bojišnice”.

“Još uvijek postoji razumna količina vremena, vjerojatno oko 30 do 45 dana borbe s vremenskim uvjetima, tako da Ukrajinci nisu gotovi.

“Na samom početku ovog rata rekao sam da će biti dug, spor, težak i s puno žrtava, a to je upravo tako” – izjavio je Milley.

Protuofenziva Kijeva, koja je pokrenuta u ljeto i ima za cilj oslobađanje teritorija pod ruskom okupacijom u Ukrajini, do sada je doživjela samo male uspjehe, navodi dalje BBC.

Ali ukrajinski generali tvrde da su probili zastrašujuću prvu crtu ruske obrane na jugu.

“Rekao sam na samom početku ovog [rata] da će ovo biti dugo, sporo, teško i s velikim brojem žrtava, i to je upravo ono što jest”, rekao je general Milley.

 

U istom intervjuu, admiral Sir Tony Radakin, načelnik stožera vojskeUjedinjenog Kraljevstva, izjavio je da “Ukrajina pobjeđuje, a Rusija gubi”.

Dodali bismo slijedeće:

Sama činjenica da se na ovakav način govori o ukrajinskoj protuofenzivi ukazuje na njezine, blago rečeno vrlo skromne rezultate. Može li se nešto značajnije promijeniti na bojišnicama u ovih grubo rečeno mjesec dana koliko Ukrajincima ostaje vremena malo je vjerojatno, barem ako je suditi po nedavnim riječima glavnog tajnika NATO saveza Jensa Stoltenberga koji je priznao kako ofenziva napreduje sporije od očekivanog. Naravno, pritom je, kao pozitivnu činjenicu, označio da ukrajinska vojska napreduje „100 metara dnevno“. To bi značilo (ako bi se takva dinamika i nastavila) kako bi za mjesec dana na pojedinim sektorima (jer nije riječ o čitavoj bojišnici) ona oslobodila svega 1000 metara. Krajnje nedovoljno da bi se rusku stranu primoralo na pregovore pod uvjetima Zapada i Kijeva.

No pričekajmo još malo. Čuda se ipak događaju.

 

geopolitika.news / Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)