LIDER NIP-A KONAKOVIĆ/U OSA-i postoji 100 zadokumentiranih slučajeva nelegalnog prisluškivanja. Preuzimali su naše i vaše pozive i sms poruke

Vrijeme:3 min, 13 sec

 

Šef bh. diplomacije i predsjednik Naroda i pravde Elmedin Konaković kazao je u Pressingu na N1 kako su tijekom preuzimanja javnih kompanija od kadrova bivše vlasti otkrili brojne zloupotrebe. Najviše su zabilježili u OSA-i gdje je bilo, kako kaže, stotine slučajeva zloupotrebe prisluškivanja osoba, od političara do novinara.

– Znam da su koristili duple kartice, da su mogli lažirati vašu, moju karticu i preuzeti naše pozive i sms poruke – rekao je Konaković.

SDA i DF Trojku napadaju da izdaju državu.

– Rekao sam da će se to dogoditi, da će vikati i biti bučni i glasni. Koristeći sve megafone uspijevaju zbuniti ljude i meni neke bliske ljude koji me pitaju je li to istina. Nijedna laž te mašinerije nije zaživjela. Ne govore izdaju, sada govore izdat će. Mi smo te narative pobijedili i gledamo što radimo, a ne na njihove spinove. To su sve notorne laži. Jedva smo popravili ono čime su trgovali. Oni lažu. Tko laže, taj krade, a sad smo vidjeli da su puno više krali nego što smo mislili, kazao je Konaković.

Na početku je izgledalo da će biti stampedo i da će se zatvori puniti ljudima iz SDA, nakon prvog vala kada su uhićeni bivši gradonačelnik i načelnici ništa se nije dogodilo. Upitan zašto, Konaković je odgovorio:

– Dva su razloga: Prvi jer smo upali u ozbiljan posao, da iskoristimo momentum koji se otvorio zbog Ukrajine, da se bavimo parlamentima i dokumentima. Druga stvar, to je duboko ukorijenjen sustav i povezan na nekoliko razina. Nije lako pokidati te veze.

Još nisu kaže proniknuli do dubine kriminala.

– Ni izbliza. Mi smo imenovali ljude u Autoceste i na prvo dizanje papira otkrili smo šokantne podatke. Nismo još ušli u druge firme poput BH Telecoma. Ulazimo mi i sada i sve brže. Sutra će biti imenovanja na Vladi, nadam se da ćemo sutra imati novu upravu BH Telecoma. Ispoštovali smo zakone i statute. Primjer Autocesta – svi dokumenti su u tužiteljstvima i oni su se ozibljno pozabavili projektom vrijednim 76 milijuna eura, a pokušali su ukrasti 100 milijuna eura pod stavkom “naknadni radovi”. Ovo nisam zamišljao da može biti ovako. Mi nismo tužitelji i sudci i nemamo utjecaj na pravosuđe. To je izdvojen sistem vlasti, ali ćemo kada nađemo nešto zahvaljujući i korektnim medijimaa pokazati javnosti i upirati prstom u one u pravosuđu koji štite taj kriminal, kazao je Konaković.

Upitan tko u pravosudnim institucijama štiti bivše čelnike, predsjednik NiP-a je kazao:

– Jako puno ih je. Odgovorno tvrdim, u svakom tužiteljstvu i razini pravosuđa postoje pojedinci koji su izravno vezani za političke strukture koje su upravljale državom godinama. Imamo imena od Dalide Burzić, Sabine Sarajlije, kroz slučaj Memić smo najbolje vidjeli tu situaciju u pravosuđu u kojem je ta obitelj došla do kraja i pokazala da država ipak radi.

Predsjednik NIP-a upitan je i što je bilo s nelegalnim prisluškivanjem OSA-e i gdje je bivši direktor te institucije Osman Mehmedagić Osmica sada?

– To pitanje delegiram Tužiteljstvu BiH. Odgovorno tvrdim i znam da u OSA-i ima zadokumentirano preko 100 slučajeva zloporaba prisluškivanja bez naloga suda. Postoje dokazi koji su proslijeđeni Tužiteljstvu koji govore o njegovoj krivici, do njih je i pitamo ih zašto, kada, što i kada će početi procesuiranje tih stvari.

Kada je Osman Mehmedagić stavljen na crnu listu Konaković je kazao da je on bio samo izvršitelj, a da su nalogodavci Bakir i Sebija Izetbegović. Upitan postoje li dokazi za to odgovorio je:

– Imam pravo tvrditi ono čega sam bio sudionik, bio sam član SDA i napustio je zbog tih procesa. Vidio sam autoritete njih i da bespogovorno izvršavaju njihove naredbe. Koliko su dobro prikirli te dokaze ne znam, ne mogu reći da sam vidio dokument. Znamo da su koristili duple kartice da su mogli lažirati vašu, moju karticu i preuzeti naše pozive i sms poruke. Znam da se to događalo, ali neće više nikada.

 

hms.ba / Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)