PREMA PRIJEDLOGU SDS-A / Schmidt reagirao na zahtjev za odlazak stranih sudaca iz Ustavnog suda BiH

Vrijeme:1 min, 15 sec

 

Visoki predstavnik Christian Schmidt podsjetio je danas da, prema Ustavu BiH, međunarodni suci u Ustavnom sudu BiH imenuje predsjednik Europskog suda za ljudska prava, na dužnost do 70. godine života, osim ako slobodnom odlukom podnesu ostavku ili budu razriješeni konsenzusom ostalih sudaca.

Isto tako, prema Ustavu, zakon koji je usvojila Parlamentarna skupština Bosne i Hercegovine može samo promijeniti način imenovanja međunarodnih sudaca, ali im ne može prijevremeno prestati mandat kako bi se zamijenili domaćim sucima, navodi se u priopćenju objavljenom na stranici OHR-a.

Schmidtova reakcija dolazi nakon što je Srpska demokratska stranka (SDS) predstavila svoj Prijedlog zakona o Ustavnom sudu BiH koji ne predviđa sudjelovanje stranih sudaca u radu te institucije, podsjeća Hrvatski Medijski Servis.

Izaslanik u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Želimir Nešković (SDS) izjavio je na konferenciji za medije u utorak u Sarajevu da bi po tom zakonu bilo devet sudaca Ustavnog suda i svi bi morali biti državljani BiH.

– Zastupnički dom PSBiH bi birao šest sudaca a Narodna skupština RS-a troje, dok bi iz svakog konstitutivnog naroda moglo biti najviše troje sudaca – naveo je Nešković. Dodao je da bi se odluke donosile većinom glasova svih sudaca, koja uključuje najmanje jedan glas suca iz jednog od konstitutivnih naroda i iz jednog od entiteta.

hms.ba / Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)