LIDER SDP BIH NIKŠIĆ/Politike dijaloga počinju davati rezultate, usvojena su tri zakona

Vrijeme:2 min, 29 sec

 

Lider SDP-a i premijer FBiH Nermin Nikšić danas je na konferenciji za medije kazao da su lideri Trojke samo u jednoj od državnih agencija zatekli veliki kaos, o čemu će biti riječi narednih dana posebno. Kako je kazao Nikšić, pronašli su “tamić” materijala.

“Koncept Trojke je potpuno jasan od ranije i mi ne odustajemo od njega. Potpuno smo svjesni da smo u situaciji gdje se nije ništa događalo, da se nisu donosili zakoni, da su bile blokade, gdje smo i mi svjesni da kada bi se i mi tako ponašali, tuk na utuk, na kraju od toga sigurno građani ne bi imali nikakve koristi. Naše opredijeljenje je da smo svjesni odgovornosti, da želimo raditi, u vlast smo ušli ne da bi nešto blokirali nego da pokušamo raditi na rješavaju europske perspektive BiH“, kazao je Nikšić na početku konferencije za medije.

“Interesantno je da se svaki put oči tih sastanaka postavlja pitanje zašto, kako i gdje? Nema nikakvog razloga ni za euforiju, ni za likovanje, vidite i sami da smo napadnuti od opozicije u FBiH, tako je i Dodik napadnut u RS. To pokazuje da razgovori podrazumijevaju da svatko nešto daje, odrekne se nečega ali i dobije. Nama je cilj da građani BiH osjete perspektivu da budu punopravna članica EU”, dodao je u obraćanju.

Potom je dodao da su politike dijaloga počele davati rezultata.

“Usvojena su tri zakona od 2019. godine, ni jedan iskorak nije napravljen osim što smo predali onu aplikaciju. Sada ovakve politike razgovora počinju davati određene rezultati. Još smo daleko od cilja, ali svaki put kreće nekim korakom. Na tom putu dajemo doprinos svi oni koji sudjeluju u tome. Primjetili ste da u posljednje vrijeme nestaje argumenata o izdaji, o prodaju interesa. Sada govore “dat ćemo”, ali sigurni smo da kada god postignemo dogovor od toga korist imaju svi građani BiH“, kazao je Nikšić, prenosi N1.

Nikšić se osvrnuo i na rad Federalne vlade.

“Sve točke donosimo jednoglasno, i tu radimo, pripremamo se kako bismo došli do rezultata”, istaknuo je on.

Kazao je i da je u pripremi set fiskalnih zakona.

“Pred nama kao konačni zadatak je usvajanje zakona o fiskalnoj reformi, zakon o minimalnoj plaći i naravno online fiskalizacija BiH. To je sve u pripremi, ovaj set fiskalnih zakona kroz grupu koja radi finalizaciju bi trebao biti završen“.

“Ključna stvar je borba protiv korupcije i kriminala”.

Potom je naveo, kako ističe, samo jedan primjer “malverzacija” koje su se događale.

“Ja ću se zadržati na jednom primjeru. Agencija koja bi trebala provoditi zakon. U Agenciji koja bi trebala upravljati nezakonito oduzetom imovinom smo zatekli kaos. Tu ima materijala jedan “tamić”, da vidite kako se upravljalo imovinom koja je oduzeta pravosnažnim presudama od onih ljudi koji su je stekli krivičnim djelom. Ovih dana se to dokumentira i bit će predato nadležnim organima. Nismo mi ti koji sudimo, istražujemo, ali ćemo sva saznanja slati. Drago mi je da građani prepoznaju našu spremnost da se uhvatimo u koštac s kriminalom i korupcijom“.

 

hms.ba / Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)