ŠEF UREDA PREDSJEDNIKA UKRAJINE JERMAK/Ukrajina je blizu pobjede!

Vrijeme:1 min, 30 sec

 

Andrij Jermak, šef ureda predsjednika Ukrajine Volodimira Zelenskog i ključni savjetnik, rekao je da je jedinstvo Ukrajinaca ‘bez presedana‘ dok zemlja danas obilježava svoj Dan neovisnosti.

Jermak je u intervjuu za Deutsche Welle govorio o ruskom ratu u Ukrajini, raspoloženju ukrajinskog naroda i razini podrške koju Kijev dobiva iz inozemstva.

– Nemojmo zaboraviti da su nam na početku davali tri dana da izdržimo protiv ruske invazije, zatim nekoliko mjeseci. A sada je prošlo godinu i pol, a mi ne samo da se branimo, već i oslobađamo svoj teritorij – rekao je savjetnik Zelenskog.

Dodao je da nitko ne zna koliko će ovo razdoblje trajati, ali da su već daleko dogurali te poručio da mu se čini da su blizu pobjede.

Kijev se neće smiriti sve dok “posljednji centimetar ukrajinskog tla” ne bude vraćen od Rusa, rekao je Jermak, dodavši da ne postoji ništa što Ukrajinci žele više od pobjede i povratka mira u njihovu zemlju.

Ali kada je riječ o mogućim pregovorima s Rusijom o okončanju rata, Jermak je osudio i pomisao da se sjedi s Moskvom dok njihove trupe nastavljaju okupirati bilo koji dio Ukrajine.

– Naš stav je jasan i svima je poznat: sve dok su ruske trupe na našem teritoriju, ne može biti govora o pregovorima – rekao je.

Ukrajina se nalazi usred protuofenzive koja je započela ovog ljeta. Jermak je za DW rekao da ukrajinska vojska napreduje svakim danom, iako je napredovanje sporije nego što je Kijev priželjkivao.

– Razlog je prije svega to što su veliki dijelovi teritorija minirani. Drugo, još uvijek nemamo dovoljno oružja i treći razlog je što smo drugačiji od Rusa. Mislimo na naše ljude. Rusi ne broje, oni ne broje svoje vojnike. Oni su topovsko meso koje bacaju u bitku. Čak i ne skupljaju mnoga njihova tijela – rekao je Jermak.

 

hms.ba / Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)