Ogledi iz prošlosti/Ivan Oršanić: Vizija slobode (cijela knjiga u pdf-u)

Vrijeme:2 min, 8 sec

 

Hrvatsko nebo objavilo je krajem 2021. i početkom 2022. u petnaest nastavaka knjigu Ivana Oršanića „Vizija slobode“. Svojim čitateljima darujemo ju sada u cijelosti u jednom komadu, u formatu pdf. Riječ je o kapitalnom djelu hrvatske nacionalističke, državotvorne i slobodarske misli iz razdoblja druge polovine 20. stoljeća. Ta zbirka eseja i članaka prvog predsjednika Hrvatske republikanske stranke i političkog mislioca, stratega hrvatskog oslobođenja, slobode i obnove državne samostalnosti, tiskana je u Buenos Aires-u g. 1979. Priredio ju je tada za tisak prof. Kazimir Katalinić, koji je napisao i opsežan predgovor knjizi; donosimo ga kao njezin sastavni dio. Prije poveznice s tekstom knjige donosimo Napomene sada pokojnoga glavnog urednika Hrvatskog neba Darka Darana Bašića koje su objavljene uz prvi nastavak, u listopadu 2021.

Uredništvo Hrvatskog neba u suradnji s

Poticajnog skupinom „Pokret za hrvatsku budućnost“ (PHB)

 

 

Napomene urednika Hrvatskog neba

Čitateljima Hrvatskog neba darujemo u rubrici „Ogledi iz prošlosti“ opsežno i ključno djelo za razumijevanje novije hrvatske državotvorne misli i ideje hrvatske slobode, onako kako se ona razvijala izvan hrvatskih zemalja, u egzilu i unutar jedne struje političke emigracije. Riječ je o izboru članaka emigrantskog pregaoca Ivana Oršanića, osnivača i predsjednika Hrvatske republikanske stranke, uvrštenom u knjigu „Vizija slobode“, koju je priredio prof. Kazimir Katalinić, a tiskana je u Buenos Aires-u g. 1979. Tim izborom najvažnijih Oršanićevih članaka ili dijelova članaka dan je presjek i pregled njegove ukupne političke misli. Čitavu knjigu za Hrvatsko je nebo sada prepisao dugogodišnji član Hrvatske republikanske stranke iz Australije gospodin Ivan Barić, ništa u tekstu nije mijenjano ni sadržajno ni pravopisno, osim što je ispravljen poneki očit zatipak.

Tri su glavna razloga za odabir ove knjige. Prvi je što daje presjek emigrantske hrvatske političke misli i iskustava u razdoblju od 1951. do 1968., do smrti Oršanićeve. Drugi je glavni razlog začuđujuća aktualnost njegovih uvida i ocjena za stanje danas. Treći je razlog, s time povezan, to što je Oršanić bio „ispred svoga doba“, pronicljiv i istinoljubiv vizionar hrvatskog oslobođenja.

Ukupnu knjigu objavit ćemo u 15-ak nastavaka tijekom sljedećih nekoliko tjedana. U prvom nastavku donosimo opsežan Predgovor, u kojem je prof. Katalinić prikazao i životni put i osobu i političku misao i svjetonazor svoga političkog vođe i prethodnika u vodstvu Hrvatske republikanske stranke, koja se g. 1990. u Republici Hrvatskoj registrirala pod nazivom „Hrvatska republikanska zajednica“, zato što joj je njezino izvorno ime bilo uzeto za stranku već unesenu u registar, a koja nije imala ništa zajedničko s autentičnom emigrantskom Hrvatskom republikanskom strankom.

Darko Daran Bašić, glavni urednik portala Hrvatsko nebo

 

Ivan Oršanić/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)