Trump je i dalje popularan, usprkos svemu

Vrijeme:3 min, 51 sec

 

Trump uživa veliku potporu republikanskih birača

Četiri optužnice pa otkazan nastup u medijima… Iako se množe događaji koji ne bi trebali ići u truimpprilog Donaldu Trumpu, oni mu zapravo daju vjetar u leđa. Bivši predsjednik uživa ogromnu podršku republikanskih birača.

Pompozno je bivši američki predsjednik Donald Trump za ponedjeljak najavio konferenciju za novinare u svom golf-klubu u New Jerseyu. Trebao je tu konačno predstaviti „dokaze” da je na izborima 2020. pokraden u saveznoj državi Georgiji. I da je u toj državi prošlog tjedna nepravedno optužen.

A onda je konferencija za medije otkazana bez obrazloženja. Trump je priopćio da su ga odvjetnici odgovorili od toga da pred kamerama maše dokumentima, ali on će ih, tvrdi, predstaviti tijekom suđenja.

Tu predstavu u nevjerici promatraju i vodeći republikanci u Georgiji. Početkom tjedna je republikanski guverner Brian Kemp na društvenim mrežama još jednom napisao: „Nije bilo prevare na izborima 2020. u Georgiji. Gotovo tri godine se nije našao nitko tko bi pod zakletvom pred sudom bio u stanju priložiti dokaze za prevaru.”

No ipak to ne znači da su Republikanci u Georgiji u velikom sukobu s Trumpom. Jer, i Kemp se u drugom dijelu svog Tweeta vratio stranačkoj liniji: „2024. je na kocki budućnost naše zemlje i to mora biti naš fokus”, napisao je on, aludirajući na sljedeće predsjedničke izbore.

Demokrati se nadaju greškama Trumpovog tima

Trump je ogromni favorit za republikansku nominaciju za revanš protiv aktualnog predsjednika Joea Bidena. Ali, Trumpmnogi republikanci se pitaju je li on pravi izbor. Hoće li ipak u jednom trenutku izgubiti popularnost?

Tome se svakako nadaju Demokrati. Oni su u siječnju 2021. pokrenuli drugi postupak za svrgavanje predsjednika protiv Trumpa, iako su znali da neće proći.

Ideja je bila da slike upada u Kapitol budu pred očima običnih Amerikanaca i tako ih odvrate od Trumpa. Kao i očajnički pokušaji bivšeg predsjednika da na sve načine ospori rezultat izbora koje je izgubio.

Ali, sve je ispalo obrnuto. Trumpa su optužbe samo učvrstile kao idola mnogih Amerikanaca. Kako sada stvari stoje, u novom duelu s Bidenom trka bi bila izuzetno tijesna. Veliki povratak Trumpa u Bijelu kuću sasvim je moguć.

Demokrati više nemaju temelja za nadu da bi procesi protiv Trumpa, što na saveznoj razini, što u Georgiji, mogli poljuljati bilo kojeg njegovog birača. Jer, postoji niz razloga zbog kojih Trump uživa gotovo fanatičnu podršku ogromnog broja ljudi.

Biden odbija birače

Glavni razlog sjedi u Bijeloj kući i preziva se Biden. Duboka uvjerenost da njegova politika šteti Sjedinjenim Američkim Državama prelazi uobičajeno Trumpovo glasačko tijelo.

Mnogi Amerikanci pripisuju Bidenovoj administraciji „nekontrolirano doseljavanje”, visoku stopu kriminala u Bidegradovima, inflaciju, osjećaj da se država ponaša kao tutor prema građanima, vrtoglave izdatke za rat u Ukrajini. Nezadovoljstvo Bidenom već zadire i u biračko tijelo Demokrata.

Jedna anketa agencije Reuters otkriva da petina građana koji su 2020. glasali za Bidena sada kaže da nije sigurna da će opet tako glasati.

Konzervativni birači ionako se drže devize: Biden mora otići! A kada si trezveno postave pitanje tko je taj tko ima najveće šanse da pobijedi Bidena, dolaze do odgovora da je to upravo Trump.

Mnogi cijene i Trumpove poteze tijekom mandata. Postavio je rekordan broj konzervativnih sudaca, troje ih je dodao samo Vrhovnom sudu što je bitno izmijenilo odnose snaga u Americi.

Tijekom Trumpove vladavine, smanjena je ovisnost SAD-a od uvoza energije, sniženi su porezi, otvarana radna mjesta, nije započet niti jedan novi rat i poticano je pomirenje Izraela i arapskih susjeda. Prema uvjerenju mnogih, Trump nije samo pričao nego i djelovao.

Dvostruka mjerila?

Tu je i pitanje dvostrukih mjerila. Republikance malo toga toliko živcira kao grijesi predsjednikovog sina Huntera Bidena, za koje krive i njegovog oca koji navodno podržava dubiozne i prljave poslove.

Trumpove fanove smeta i to što su i u Bidenovoj garaži pronađeni povjerljivi spisi koja nije smio nositi kući. Pa ipak, Biden nije uvaljan u katran i perje poput Trumpa. Zato se i procesi protiv Trumpa vide kao indicija da je pravosuđe postalo politički instrument.

Sve to zajedno je Trumpov politički kapital i pancirna košulja protiv svake kritike, pa i sudskog procesa.

Sljedećeg tjedna su na programu dva događaja koji bi, makar malo, mogli naštetiti Trumpovim šansama. U srijedu se republikanski izazivači predstavljaju u raspravi na kanalu Fox News, pa postoji mogućnost da neki od njih zablista.

U petak ističe rok da se optuženi Trump osobno javi na sud u Georgiji. Što ako Trump tamo bude uslikan kao obični kriminalac? Jer, u Georgiji su kamere u sudnici dozvoljene, za razliku od dosadašnjih postupaka protiv Trumpa. Bivši predsjednik sjedit će na optuženičkoj klupi. Hoće li te slike poljuljati podršku njegovih obožavatelja? Iskustvo kaže da neće.

Deutsche Welle

hkv.hr / Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)