ZELENSKI/Ovo je prijelomni trenutak, dobit ćemo 42 zrakoplova F-16

Vrijeme:2 min, 46 sec

 

Nizozemska i Danska obvezale su se na isporuku borbenih zrakoplova F-16 Ukrajini nakon što se ispune uvjeti za transfer, rekao je nizozemski premijer Mark Rutte.

Ovo obećanje, dano tijekom posjeta ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog Nizozemskoj, prvo je stvarno obećanje o isporuci F-16 za ukrajinske oružane snage. Dolazi nekoliko dana nakon što je SAD odobrio moguću isporuku borbenih aviona od strane Nizozemske i Danske.

Rutte je rekao da Nizozemska ima na raspolaganju 42 zrakoplova F-16, ali se još ne zna hoće li svi biti donirani.

“Danas možemo objaviti da su se Nizozemska i Danska obvezale na transfer zrakoplova F-16 Ukrajini i ukrajinskim zračnim snagama, uključujući suradnju sa Sjedinjenim Državama i drugim partnerima nakon što se ispune uvjeti za takav transfer”, rekao je Rutte na zajedničkoj konferenciji za medije s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim u vojnoj zračnoj bazi u Eindhovenu.

“42 zrakoplova, a to je tek početak”

Zelenski je dogovor opisao “prijelomnim” i dodao da će se o točnom broju zrakoplova raspravljati “nešto kasnije”.

Zelenski je danas stigao u posjet Nizozemskoj u nastojanju da ojača ukrajinske zračne snage, nekoliko dana nakon što je SAD odobrio Nizozemskoj i Danskoj moguće slanje američkih borbenih zrakoplova F-16 Kijevu.

Očekuje se da će ukrajinski predsjednik kasnije otputovati u Dansku. I dansko ministarstvo vanjskih poslova potvrdilo je svoju predanost isporuci zrakoplova F-16 u nedjeljnom priopćenju.

Nizozemska, zajedno s Danskom, zadnjih nekoliko mjeseci predvodi međunarodne napore da se ukrajinske pilote uvježba za letenje zrakoplovima F-16 i da im ih se u konačnici i donira kako bi se uspješnije borili protiv ruskih snaga koje su izvršile invaziju na Ukrajinu u veljači 2022. godine.

“Glavno pitanje za Ukrajinu su zrakoplovi F-16 kako bismo zaštitili naš narod od ruskog terora. Sve smo jači”, objavio je Zelenski ranije na Telegramu.

Ukrajina već dugo lobira

Ukrajinski ministar obrane Oleksij Reznikov rekao je jučer da je počela obuka ukrajinskih pilota za letenje zrakoplovima F-16, ali i dodao da će to potrajati barem šest mjeseci, a možda i dulje jer treba obučiti i inženjere i mehaničare. Obuka će se odvijati u Danskoj i Rumunjskoj, rekli su dužnosnici koalicije 11 zemalja.

Ukrajina je prošli tjedan rekla da ne očekuje da će zrakoplove F-16 moći koristiti već ove jeseni ili zime. Nizozemska bi mogla poslati zrakoplove F-16 Ukrajini jer njezine oružane snage prelaze na lovce F-35. Zelenski je u subotu bio u posjetu Švedskoj, gdje je razgovarao o mogućnosti da dobije njihove zrakoplove Gripen.

Od početka rata, Ukrajina je intenzivno lobirala u međunarodnoj zajednici kako bi dobila ove zrakoplove, a konačno je prevladala američku neodlučnost u svibnju, kada je predsjednik Joe Biden podržao programe obuke za ukrajinske pilote na F-16. Tada se nadalo da će obuka početi “u narednim tjednima”.

F-16 Fighting Falcon je laki borbeni zrakoplov koji je prvobitno dizajniran 1970-ih. Prvi put je uveden u službu 1979. godine i intenzivno ga je koristilo američko ratno zrakoplovstvo u oba rata u Iraku i u Afganistanu. Ukrajina trenutno upravlja malim zračnim snagama temeljenim na sovjetskim avionima, ali nisu dorasli ruskim ekvivalentima.

 

hms.ba / Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)