Kina naoružava Rusiju, šalje im helikoptere, dronove, optičke nišane…

Vrijeme:1 min, 21 sec

 

Kina je poslala desetke tisuća pošiljki ruskim tvrtkama od početka invazije krajem veljače prošle godine, izvijestio je britanski Telegraph. Istraživanje Telegrapha pokazalo je da je Kina pomogla u opskrbi ruske vojske helikopterima, dronovima, optičkim nišanima i osnovnim sirovinama. Trgovina između Moskve i Pekinga na putu je da ove godine dosegne rekordnu razinu od preko 200 milijardi dolara.

Te informacije proturječe kineskim tvrdnjama o neutralnosti i njezinim obećanjima da neće opskrbljivati oružje ni ukrajinskim ni ruskim snagama. Kina je, podsjetimo, željela preuzeti glavnu ulogu u mirovnim pregovorima, a sada su objavljene informacije da kontinuirano podupire Rusiju.

Prema Telegraphu, kineska tvrtka poslala je 1000 dronova u Rusiju u mjesecima koji su prethodili invaziji u veljači 2022. Tvrtka se opisala kao “trgovac na veliko dječjim igračkama” i poslala je dronove ruskoj tvrtki koja je lažno navela da je također prodavač igračaka. Nakon početka invazije, kineske tvrtke nastavile su isporučivati vojnu pomoć Rusiji, uključujući turbomlazne i raketne navigacijske sustave koji su prolazili kroz Indiju i Kostariku, piše Telegraph.

Roba koju Kina izvozi službeno je klasificirana kao “roba dvostruke namjene”, što znači da ima i nevojnu primjenu. Ta klasifikacija omogućuje Kini da izbjegne međunarodne sankcije i održi iluziju da Rusiji ne pruža vojnu pomoć, navodi britanski list.

Na fakturama za pošiljke optičkih nišana, koji se pričvršćuju na oružje radi lakšeg ciljanja, pisalo je da su “uređaji za lov”. NATO i SAD su rekli da će se Kina suočiti s teškim posljedicama ako osigura Rusiji vojnu pomoć.

Istraga Telegrapha otkrila je podatke o trgovini iz Kine koji pokazuju da je Peking sada “ključna slamka spasa” za Rusiju u jeku paralizirajućih gospodarskih sankcija.

 

hms.ba / Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)