ČEKA SE ZAPOVJED / Zapadnoafričke zemlje usuglasile ‘Dan D’ za intervenciju u Nigeru

Vrijeme:1 min, 0 sec

 

Glavni zapadnoafrički regionalni blok ECOWAS postigao je dogovor o “Danu D” za moguću vojnu intervenciju radi obnavljanja demokracije u Nigeru ako diplomatski napori propadnu, rekao je danas dužnosnik visokog ranga ne otkrivajući kada bi to bilo.

Dužnosnik je ovo rekao na kraju dvodnevnog sastanka vojnih zapovjednika iz regije zapadne Afrike u Akri, glavnom gradu Gane, gdje su usuglašavali logistiku i strategiju za moguću uporabu sile u Nigeru, za što je ECOWAS ranije priopćio da će biti posljednje sredstvo.

“Spremni smo krenuti kada god dobijemo zapovjed. Donesena je i odluka o `Danu D`”, rekao je komesar ECOWAS-a za politička pitanja, mir i sigurnost Abdel-Fatau Musah tijekom ceremonije zatvaranja.

On je dodao da je postignut dogovor o detaljima i onome što je potrebno za intervenciju, ali da ECOWAS i dalje pokušava stupiti u kontakt sa vojnom huntom u Nigeru na miran način.

“Dok razgovaramo, i dalje pripremamo posredničku misiju u zemlji, tako da nismo zatvorili ni jedna vrata”, rekao je ovaj dužnosnik.

Vojni zapovjednici smijenili su predsjednika Nigerije Mohameda Bazuma 26. srpnja i prkose pozivima UN, ECOWAS-a i drugih da ga vrate na dužnost, što je navelo blok da naredi da se okupe rezervne snage.

 

hms.ba / Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)