Vojskovođe Nigera traže pomoć grupe Wagner dok pripremaju obranu za mogući rat

Vrijeme:1 min, 48 sec

 

Vojni vladari Nigera zatražili su pomoć od ruske plaćeničke skupine Wagner, dok se približava rok koji je postavila Ekonomska zajednica zapadnoafričkih država (ECOWAS) za oslobađanje zatočenog predsjednika zemlje. ECOWAS je prošle nedjelje pučistima dao sedmodnevni ultimatum da oslobode predsjednika ili da se suoče s mogućom vojnom intervencijom zapadnoafričkog regionalnog bloka.

Wassim Nasr, novinar i viši znanstveni suradnik u Soufan centru, rekao je za AP da je zahtjev došao tijekom posjeta jednog od vođa državnog udara, generala Salifoua Modyja, susjednom Maliju. Tri malijska izvora i francuski diplomat potvrdili su sastanak o kojem je prvi izvijestio France 24. Mali i Burkina Faso, za razliku od drugih zapadnoafričkih država, stali su na stranu nove vojne vlade i tvrde da će svaku vojnu intervenciju u Nigeru shvatiti kao napad na njih. U Maliju i Burkini Faso također su na vlasti vojne vlade.

“Potreban im je Wagner jer će im postati jamstvo za održavanje držanje vlasti”, rekao je analitičar Nasr, dodajući da privatna vojna tvrtka razmatra zahtjev. Vojna vlada Nigera suočava se s nedjeljnim rokom koji je regionalni blok poznat kao ECOWAS (13 država) odredio za oslobađanje i vraćanje demokratski izabranog predsjednika Mohameda Bazouma, koji je sebe opisao kao taoca.

Šefovi ministarstava obrane iz članica ECOWAS-a dovršili su plan intervencije u petak i pozvali vojsku da pripremi resurse nakon što posredničkom timu koji je u četvrtak poslan u Niger nije dopušten ulazak ili susret s čelnikom vojne vlade generalom Abdourahmaneom Tchianijem. Niger se smatrao posljednjim pouzdanim partnerom Zapada u borbi protiv terorizma u regiji u kojoj su državni udari posljednjih godina česti. Vojskovođe su odbacile sve oblike suradnje s Francuskom, bivšim kolonijalnim gospodarom i okrenule se Rusiji. Wagner djeluje u nekolicini afričkih zemalja, uključujući Mali, gdje su skupine za ljudska prava optužile njegove snage za smrtonosna zlostavljanja. Zanimljivo je da je nedavno u Rusiji održavno rusko-afrički forum, a Rusija i Kina su u jakoj diplomatskoj ofenzivi prema Africi. Zanmljivo je da se i vođa Wagnera, Prigožin slikao s dužnosnikom Srednjoafričke republike gdje se uskoro spremaju velike ustavne promjene.

Burkina Faso i Mali poručuju: Svaku vojnu intervenciju u Nigeru smatrat ćemo objavom rata protiv nas

 

geopolitika.news/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)