Reagiranje PHB-a na objavu Nacrta prijedloga Zakona o hrvatskom jeziku

Vrijeme:2 min, 40 sec

 

U reagiranju na predstavljeni Nacrt prijedloga Zakona o hrvatskom jeziku, kojemu je Predsjedništvo Matice hrvatske (MH) dalo odmah punu potporu, Poticajna skupina “Pokret za hrvatsku budućnost” (PHB) podsjetila je na svoj priopćaj od 1. svibnja. “U njemu su postavljena načelna polazišta i mjerila za ocjenjivanje onoga što je tada nastajalo u uskom krugu, skriveno i od članstva MH i od zainteresirane intelektualne javnosti”, navodi se u izjavi te se dodaje da će javna rasprava – moguća isključivo putem aplikacije e-građani, “kojom se mnogi ne služe ili se nerado služe – na što je PHB unaprijed upozorio, a zatim i rasprava u Hrvatskom saboru, imati sporadičan utjecaj, a možda i dovesti do toga da se ionako razvodnjen koncept dodatno kompromiserski razvodni”. Osim toga, javna rasprava tijekom kolovoza, “kada su mnogi na dopustima ili izvan svojih prebivališta, nipošto nije povoljno doba godine za ozbiljnu i široku raspravu o tako važnoj općenacionalnoj temi”.

 

U izjavi za portal Hrvatsko nebo PHB podsjeća osobito na dvije poruke iznesene kao upozorenje u njegovu priopćaju od 1. svibnja:

“Matica hrvatska trebala je dakle hrabro ići svojim vlastitim putem ne obazirući se na protivnike, na nedobronamjerne ili nedomoljubne kritičare, a kamoli na ogorčene protivnike i osporavatelje svega na ‘h’, pogotovu svega ‘ekskluzivno’ hrvatskoga. Čemu se stalno i unaprijed braniti od odvjetnika i propagandista ‘inkluzivnoga’ hrvatsko-srpskoga, hrvatsko-(jugo)slavenskoga, hrvatsko-europskoga, hrvatsko-englesko-američkoga i globalno-hegemonizatorskoga? Svima njima trebalo je reći: Mi znamo tko smo, što smo i što hoćemo, i u skladu s time formulirat ćemo i svoj nacrt zakona o jeziku kao našemu živomu nacionalnom kulturnom bogatstvu, a vaše je demokratsko pravo da u javnosti rogoborite ili trabunjate po miloj volji, da iznosite o toj temi svoja mišljenja. No vaši otpori i zlobne invektive nas ne obvezuju ni na odustajanje ni na popuštanje niti će nas zastrašiti!”

“…A ako ni sam nacrt nije bio onako kvalitetan i ozbiljan kako se u početku najavljivalo i kako se očekivalo, tijela Matice koja su iza njega stala morat će za takvo povijesno zatajenje preuzeti odgovornost. Odgovornost razmjernu ignoriranju članstva i javnosti u fazi formuliranja onoga što nam je potrebno na planu vlastitoga jezika kao atributa posebnosti i državnosti – kao narodu koji je i danas na udaru onih koji djeluju s ciljem osporavanja ili svojatanja posebnosti hrvatskog jezika i kulture, a time i slabljenja hrvatske samosvijesti, ponosa i otpora tuđim nasrtajima i presizanjima.”

Priopćaj PHB-a br. 46 objavilo je 1. svibnja Hrvatsko nebo, a može se pročitati ovdje:

PHB Priopćaj br. 46: U čijim je rukama Zakon o hrvatskom jeziku?

Poticajna skupina dodaje da će iznijeti opširnu analizu predloženog zakona i dodatno argumentirati svoja stajališta ako ocijeni da je to potrebno.

Naslovna slika: U travnju je presjednik Vlade Andrej Plenković primio predsjednika Matice hrvatske Miru Gavrana, koji ga je uvjerio u potrebu da Vlada predloži, a saborska većina podupre Zakon o hrvatskom jeziku, čiji je ‘prvi nacrt’ prije njegova slanja ministru znanosti i obrazovanja izradilo peteročlano povjerenstvo, a odobrili ga Predsjedništvo i Glavni odbor MH.

Povezano:

Predsjedništvo Matice hrvatske: Potpora nacrtu Zakona o hrvatskom jeziku i poziv intelektualcima da se uključe u javnu raspravu

 

Poticajna skupina PHB/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)